С изложба на известния художник Илия Желев галерия Аспект отбелязва своя 15 годишен юбилей

15.09.2020
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Илия Желев

изложба живопис

16 септ. – 6 окт. 2020

Вернисаж: 16 септ. 2020 от 17.00 до 20.00 часа

В средата на наситения с културни събития в Пловдив месец септември откриваме поредната  изложба на Илия Желев. Като основен автор на галерията, той всяка година представя новите си картини първо при нас, преди те да поемат своя път из големите европейски изложбени зали. Тази година изборът на дата не е случаен, защото точно преди 15 години през септември отвори врати галерия Аспект и първата самостоятелна изложба беше именно на Илия. Доста неща се промениха оттогава: сменихме залата си, сменяха се служители, художници идваха и си отиваха, но тези, които останаха, изградиха облика и авторитета на галерията и направиха така, че днес да се радваме на много почитатели и верни клиенти. Затова и в сложната ситуация, в която ни постави пандемията, избрах, без много шум, именно с петнадесетата изложба на Илия да отбележим петнадесетата годишнина на Аспект.

 В настоящата експозиция присъстват картини и от двете направления, по които художникът работи през последните години – класическите живописни платна си партнират чудесно с колажните му творби, още повече, че разчупеното пространство на галерията дава идеална възможност за това. Представени са двадесетина от най-новите произведения на Илия Желев, разнообразни както по формат, така и като сюжет, но всички те обединени от яркия вибриращ колорит, така характерен за неговата живопис.  Освен на вернисажа, който ще се състои на 16 септември, сряда, от 17.00 до 20.00 часа, всички приятели на галерията и почитателите на Илия Желев могат да се  насладят на неговите картини в продължение на три седмици, до 6 октомври.

 За Илия Желев                                                                                                                                                        

Илия Желев е роден на 20 юли 1961 г. в град Пловдив. Завършва Художествена гимназия в гр. Смолян и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. За кратко работи като учител в Училището по приложни изкуства в Трявна, след което е художник на свободна практика. Живее и работи в Пловдив.

През годините Илия Желев е реализирал десетки самостоятелни изложби в страната и чужбина, като е особено популярен в Германия, Австрия и Швейцария. Негови картини са собственост на частни колекции в България, Германия, Австрия, Швейцария, Франция, САЩ, Канада, Нова Зеландия , Великобритания, Турция.

Илия Желев работи в сферата на абстрактната живопис със свой собствен разпознаваем стил. В творчеството си е силно повлиян от една страна от българския фолклор, а от друга от класическото модерно европейско изкуство.

 

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.