Изложби: "Златю Бояджиев и Бараците"

12.09.2013
Снимка 1
Прес съобщение

 

Градска художествена галерия - Пловдив, ул. "Княз Александър I" 15,
Откриване : 12.09.2013, 18:00 ч.
 

През 2013 година се навършват 110 години от рождението на емблематичния за Пловдив и една от най-ярките фигури на българското изкуство Златю Бояджиев. Роден на 22 октомври 1903 година в Брезово, Пловдивско, той завършва живопис през 1932 г. в Художествената академия в София при професор Цено Тодоров. Живее и работи в Пловдив до смъртта си през 1976 година. До 1951 година стилът му се родее с холандската живопис от 16-17 в. - портрети и битови сюжети, рисува и множество пейзажи с шпакла. Именно оттогава датира и приятелството на художника с Давид Перец /1906-1982/ и с Васил Бараков /1902-1991/, с които споделя житейски и творчески проблеми и вълнения. Известно е, че тримата често са работили заедно, пътували са из Родопите на своеобразни пленери, рисували са пейзажи. Стават известни като "Бараците", заради фамилията на най-големия в групата. По-късно всеки от тях поема по различен творчески път, но младежката дружба устоява на годините и те поддържат връзка до последно. Влиянието, което оказват един върху друг тези колосални таланти, оставя в творчеството и на тримата белег за цял живот. През 1951 година получава частична парализа и започва да рисува с лява ръка в доста по-експресивен маниер и ярък колорит, запазвайки интереса си към портрета, населения с фигури пейзаж и фигуралните композиции. 


Това са само част от фактите, около които Градската художествена Галерия - Пловдив, Софийската градска художествена галерия и Художествената галерия в Стара Загора решиха да изградят концепцията за една представителна и едновременно с това познавателна изложба, с която да отбележат годишнината. Предвиждаме да бъдат включени ключови творби от всички водещи галерии много престижни частни колекции в страната, както и материали, съхранявани в библиотеки и архиви. Водещо ще бъде, разбира се, творчеството на Златю Бояджиев, чийто юбилей честваме, но този път показано именно в контекста на Бараците. Интерес очакваме към показването на рисунки - някои за първи път! - и ескизи към създадени въз основа на тях живописни творби. Това е още един начин да се надзърне в най-интимния и съкровен акт в творчеството на всеки художник. Подготвен е елегантен пълен каталог на изложбата. 


Толкова мащабно представяне на творчеството на Златю Бояджиев, при това заедно с още двама бележити български художници, не е правено от 1983 година, когато беше чествана 80-годишнината от рождението му. Изграждането на концепция, събирането на материалите, подготовката на каталога и цялостната организация по експонирането на изложбата стана възможно благодарение на екипната работа на Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия - Пловдив и Художествена галерия Стара Загора, изключителното съдействие на библиотеки и архиви, както и на всички, които участват с картини и рисунки от своите колекции - музейни институции и частни лица.

 

Градска художествена галерия - Пловдив