Първи Художествен салон на литературните художници на тема "Междинни форми"

29.09.2020
Снимка 1

Програма "Самообразование"

на Първи Художествен салон на литературните художници на тема „Междинни форми“

От 06.10.2020 до 08.01.2021 г., в Художествен салон „Орфей“, гр. Пловдив, бул. „Марица“ 91 започват разнообразни художествени дейности с цел осигуряване на подходящи условия за  самообразование и творчество за всеки художник, който обича литературата и всеки писател, който цени изобразителното изкуство. Повод за организиране на Художествен салон е 130 години от издаване на вестник „Таласъм“ в Пловдив (1890 г.) и 30 години организирано пловдивско комикс дружество „Диаскоп“.

Целта е, освен самообразование и сцена за млади творци и именити автори, да се допринесе за по-широкото популяризиране на обществената полезност от изучаване на комикс граматиката и регионалната художествена традиция.

Браншове и раздели на Художествен салон "Орфей"

Срещи с книги

1. Представяне на нова кино книга „Златното кандило“ („Факелът на писмената“)

2. Съпътстващи срещи с  художници, писатели, млади автори разказващи за своята работа.

3. Щандове за редки книги и комикси, както и с автографи

Художествена изложба на тема "Мост на времето"

Рисунки с перо из публикации на литературни произведения в електронното издание за комикс и изкуство „Диаскоп“ (2013-20). Експозицията е съставена от три раздела: „Безгрижие“, „Мишени“ и „Самота“.

Колекция от картини на почетни гости – художници.

Комикси и изкуство

Скици от предстоящ комикс, работа на млади членове на дружеството на тема "Мълчалива закуска".

На щандовете за книжнина могат да се закупят антикварни броеве от „Диаскоп“ – „Героят на праисторията“ и „Православен комикс“ – „Сътворение на вселената“. Дружество „Диаскоп“ е с идеална цел и събраните суми от продажба на комиксите са за подпомагане и реализиране на благородни инициативи.

Колекция "Scrapbook album"

с оригинални документи и снимки

Могат да се видят оригинални публикувани илюстрации на пловдивския художник Моно от 1909 г. Автор с принос към повествователните картини. Най-важен експонат с ценни кадри от комикса „Как се хранят разните народи“, издаден през 30-те. Интересна е колекцията от избрани статии за комикс изкуството, публикувани в Пловдив през 80-те – фокусирано е вниманието към „Музиката в комикса“.

Артистите творят

Този бранш обхваща четене на научно изледователски лекци за езика на комиксите и творчески кът.

Засега е предвидена лекция „Зараждане на личността в комикс изкуството“. Очакват се заявки от желаещи за сътрудничество.

В ученическия и детски кът ще се работи по следните теми: „рисуване на героите и сцени от Оливър Туист“, „Метаморфози – по образец за подражание „Как се преобразува теменужка в китаец“ (4 картини с 2 междинни изображения). За най-малките образец за подражание е „Приключенията на паловото кюфтенце“ – безлики, маскирани и натюрмортни герои.

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.