Диана Драганова-Щир: "Вселената на Румен Жеков - сложен лабиринт на фантазията"

05.10.2020
Снимка 1

Румен Жеков е един от авторите на талантливото поколение съвременни български художници, които започват творческия си път от края на 80-те години на ХХ век до днес. Той е един от основателите на пловдивската група РЪБ и член на известната група ДИСКО 95. Авторът работи в различни посоки и избира разнообразни полета на изява - от живописта, рисунката и фотографията до пърформанса, инсталацията и обекта.

Румен Жеков много бързо преминава през фигуративността и изграждането на общоприетата композиция в най-ранните си творби (от края на 80-те години на ХХ век), за да достигне до фината и деликатна знаковост в последните си серии от цикъла “Безсъници“, в които естетиката на минимализма става водещ артистичен избор.

Живописта му е богата на смислови нюанси и състояния, които художникът подбира и структурира в различни по формат и мащаби композиции. Всяка от тях изследва определени граници и създава нова реалност. Авторът търси вдъхновение от скритото послание на знаците, линиите и символите, като утвърждава логиката на последователност и отхвърля принципа на многообразие и наситеност в платната си. Художникът предпочита големите и безкрайни пластични пространства, трудно овладени, но в които духовната енергия завладява и в които визуалният образ е минималистично представен, много често само като докосване или жест.

В платната си Румен Жеков създава деликатни пространства, конструира друга реалност, изследва различни гранични състояния чрез широкия спектър от геометризирани или аморфно подбрани елементи. С изключителна лекота и само с няколко пестеливи линии и цветни петна той успява да създаде елегантен и наситен с много емоции свят. Структурата или по-скоро ритуалът при създаването на всяко произведение е израз на невербалните мисли на художника. Защото истинското въздействие на изкуството не е изобразителността, а по-скоро сугестията, внушението и неосъзнатото възприятие на света. Картините му са изпълнени с цветни структури, форми и знаци, в повечето случаи автономно присъстващи в пространството или подчинени на строго детерминиран и виртуозно установен от автора ред. Една част от композициите му са своеобразни модули, базирани на определена  последователност и подредба. Подборът на пръв поглед на сходни, самостоятелни елементи, без забележима конструктивна връзка, както и използването на максимално изчистени линии и знаци, се превръщат във водещи в творчеството на Румен Жеков.

Художникът създава своя вселена, свят в който логиката търси своя последователност, в която зрителят е оставен сам да разгадава и сглобява мисловните загадки на автора. Картините му комуникират с езика на сенките, отраженията и сложните лабиринти на неговата фантазия. Подкрепени от премерен и овладян колорит, те преминават от тъмните нюанси на сивото и наситените до черно сенки, през прозирните светли нюанси на охрата и розовото, родеещи се с калиграфията и цветовете на Изтока, за да достигнат до истински баланс между духовното съдържание и внушението на чистата пластична форма.

 

Още по темата в "Диаскоп" тук

фото: галерия Люнион

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.