"Диаскоп" Ви съобщава: "Идеята за Художествен салон "Орфей" е вдъхновена от експониране на комикс произведения в музея Лувър"

06.10.2020
Снимка 1

Приятно ни е да ви информираме, че от 06.10.2020 година в Художествен салон „Орфей“ – Пловдив, редовно ще се представят годишно 4 сезонни експозиции. Първи Художествен салон е на тема „Междинни форми“ и повод за това са 130 години от създаването на вестник „Таласъм“ и 30 години организирано пловдивско Дружество за комикс изкуство „Диаскоп“.

Организатори са Управителен съвет към Художествения салон Орфей и към пловдивското комикс дружество „Диаскоп“ с основни прояви в областта на „комикс§изкуство“.

Считаме за дълг да уточним, че Художествен салон Орфей не гази в нечия чужда леха или ниша, а е продължение на поредица от събития от 1986 г.,когато се поставиха основите на систематични знания за комикс изкуството.

Желанието на инициаторите е да се намира общ език чрез беседи и разглеждане на  произведения между автори с различни и даже с противоположни възгледи за живота и изкуството. Чрез експозициите и съпътстващите прояви посетители, колекционери, артисти и ентусиасти ще имат възможност да усъвършенстват самообразование, колекции, техника и пр.

Идеята за такъв тип Художествен салон е вдъхновена от експониране в музея Лувър на комикс произведения, поставени между живописни шедьоври. Тази идея идва от Пикасо, който подрежда за един ден в Лувър свои творби - от залата за първобитно изкуство до Дьолакроа, та да се почувства колко големи са постиженията на живописните майстори през вековете. Днес, когато животът е изцяло механизиран, когато любимата скулптора на Анди Уорхол - безкрайна стена, разделяща пространства, се прекъсва от празнини, действащи като ограничаващи енергийни кухини, рамкиращи пространство, а не входна врата, художественият живот има необходимост не от организация, но от организъм.

Поп артът е любов, той не разделя, а обединява. Не само как и какво в изкуството, необходимо да се знае и кой го прави – трите въпроса трябва да са неразделни.

В Художествения салон „Орфей“ темата, открита от комикс проучванията и пространствената подредба,  обединяват в мирно съжителство различни изкуства, както и различни по качество, стил и възгледи произведения и прояви.

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.