Художествен салон "Орфей" към дружеството за комикс и изкуство "Диаскоп"

19.10.2020
Снимка 1

Водени от желанието за творческа независимост от политика, икономика и стопанство, пловдивското дружество за комикс и изкуство „Диаскоп“ от 6 октомври 2020 г. е в дългосрочно съдружие с изложбена зала „Орфей“. Художественият салон „Орфей“ се намира край брега на река Марица - бул. „Марица“ 91, и ще се старае да установи сцена за обединяване на автори с различни възгледи, изкуства и стилове. Логиката на подреждане на експозициите се основава върху 4-те сезона (т.е. 4 салона в годината) и като цяло авторите ще демонстрират обща воля и стремеж, тъй като всяка експозиция ще е със собствена тоналност по предварително обявена тема, но художественото решение трябва да следва само собствения творчески вкус. Повече за браншовете на Художествения салон може да се прочете по-долу.

Настоящият "Есенен салон"

е подреден по повод 130 г. от излизане на първия български комикс „Шестте чувства у гладния“ (в-к „Таласъм“, Пловдив 1890 г.) и 30 г. от първият печатан юбилеен лист за комикс и изкуство „Диаскоп“. В документалния раздел на Салона ще се експонират архивни факти или образци от фототеката на изследователския кабинет към дружеството, илюстриращи зараждане на обединяващата сезонна тема. Предвидено е и участие на експонати от гостуващи колекционери на комикси.

 Зараждането на идеята за съответната тема ще се доказва и в срещите с автори, лекции, литературни вечери, детски кръжоци, разговори в кабинета за изследвания на деветото изкуство и пр. –  Салонът разполага с 25 места, а към залата има и бар за кафе. За съжаление програмата от раздела „Артистите творят“ все още не може да се реализира заради неблагоприятната  обстановка за събиране на масова публика. Част от предвидените лекции, доклади и уроци по рисуване на комикси и манга ще се публикуват, както до сега, в сайта „Диаскоп“.

В раздела „Художествена изложба“ до началото на декември може да се видят „рисунки с перо“ по литературни произведения, публикувани в сайта за комикс и изкуство „Диаскоп“ през периода 2013-2020. Оригиналните рисунки са избрани според темата на Есенния салон  - „Междинни форми“ и са подредени в три части: „Мишени“, „Самота“ и „Безгрижие“. Според реда и мястото на илюстрациите от изложбата в сайта „Диаскоп“ ще се публикува литературен алманах. Рисунките се продават в помощ за издръжката на Салона или реализиране на художествени мероприятия.

Всеки Салон вместо каталог ще публикува юбилеен лист с програма на културните събития и участващите автори. За посетителите привърженици на литература и изобразително изкуство има щанд за книжнина с нови книги и комикси, албуми с репродукции от света на изящното изкуство и старинни издания.

Като прозорци между документалната експозиция, сбирката на фототеката и художествената изложба от рисунки в комикс стил, са подредени избрани живописни и скулпторни произведения от частни колекции и гостуващи художници, отразяващи общия емоционален ключ на Салона. Художествените произведения от частните колекции, от поканените и гостуващи художници ще се експонират и в самостоятелна изложба до следващия „Пролетен салон“ през януари - март 2021, която се надяваме да се превърне в истински зимен празник.

С всеки артист се прави договореност  за условията на участие и протокол при пласиране или връщане на художественото произведение. Приемат се от две до пет творби.

Желаещите за участие в който и да е от браншовете, могат да ни пишат на един от посочените адреси: 1. Адрес кабинета на дружеството за комикс и изкуство „Диаскоп“– т.е. адрес на залата – Пловдив,бул. Марица 91 или 2. На майл на сайта – diaskop@abv.bg.

Успехът на това начинание зависи от заинтересуваността и подкрепата на литературни художници, писатели, артисти, издатели, привърженици на комикси и изкуство и посетители.

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.