Георги Чепилев: "Доктор Талигари и медицината на въображението"

14.11.2020
Снимка 1

Комикс от Брюксел предсказа бягството на смъртоносен вирус от китайска лаборатория.

Вирусът застраши живота на милиарди и дори нарисува Европейския съюз като герой зад възстановяването на света. Комиксът „Infected“ (Заразен), финансиран от Европейската комисия и отпечатан през 2011 г, предвижда днешните събития цели девет години преди 2020 г. - глобално блокиране, наложено след изтичане на болест B1049 от китайско тестово съоръжение, което извършва експерименти със смъртоносни патогени. Подобно на пандемията на коронавируса, измисленият вирус се предава от животни на хора, преди бързо да се разпространи по целия свят чрез международни пътувания и търговски връзки. Тъй като инфекциите се появяват по целия свят, шефовете от Комисията, Парламента и Съвета на ЕС в крайна сметка искат кредит за поставяне на болестта под контрол. Те обявяват, че са в челните редици на глобалните усилия за намиране на ваксина, която поддържа световната смъртност под един милион.

Но успяват да действат само чрез помощта на пътешественик във времето, който се връща  за да предупреди за пандемията, отнела почти един милиард жертви в бъдеще. В комикса се прави заключение :

„Болестите не знаят граници. Вирусите и други агенти се възползват от по-големи резервоари за популация, по-многобройни контакти между популациите и различни видове и силен тласък на циркулацията около планетата.“

Целта на настоящата статия не е да се изброят всички подобни комикс творби, предчувстващи настоящите събития по ковид пандемията, подобно на епизоди от поредицата за доктор Правосъдие или Астерикс.

Във време на пандемия, когато  всички си задават въпроса До кога?, нашето отношение към лекарите, които са на първа линия и с риск за живота, е с извънредно уважение, затова техният образ трябва да е героичен и даващ надежда! Такъв образ е представен в милосърдната сестра от комикса „Огненият пилот” в „Илюстровано четиво” през 40-те.

На 25 април 2020 г. издание „Диаскоп“ фокусира вниманието на своите читатели върху една българска комикс лента от периода на Царство България : „Чудесата на науката – полека, тихо, внимание!”, където четем и виждаме:

1. Д-р Талигари изобрети вода, с която може да намалява и увеличава обема на животните.

2. Така той правеше от гигантските слонове малки слончета, колкото кученца.

 3. А от невидимите за окото микроби правеше цели африкански костенурки.

 4. Та нищо и никакъв микроб дърпаше насам-натам бедния слон.

 5. Учен човек- забъркана глава: Д-р Талигари сам изпи водата и когато кашляше, из устата му изскачаха микроби като гарги.

Настоящата комикс лента ни показва не толкова иронично "образа на учен шарлатанин", колкото съществуването на болести, причинени от въображение или т.нар.внушени болести. Ние виждаме болен, който сам си е внушил болестта и който истински страда от нея. Мисълта, че болестта му е неизлечима, става толкова по-непоклатима, колкото по-високо мнение е имал болния за лекаря, към когото се обръща за помощ. Такъв хипохондрик отива при лекаря с една хронична болест и често се връща от него неизлечимо болен.

Трябва да се уточни още, че болните от въображение не страдат само от едно разстройство; болен, който се е поддал на мисълта, че е болен, е надарен с наследствена психическа слабост, съвпадаща с повече или по-малко характерно изразени невропатични признаци или с анормално физическо телосложение.

Психическото лечение трябва да се състои не в отричане на болестта, а в уверяване, че болестта може да се излекува, че е започнала да се изцерява и че болния съвсем ще оздравее.

Въображаеми болести не съществуват, но има болести, причинени от въображение, които довеждат до истински функционални разстройства. Тези разстройства се развиват под влиянието не от само себе си дошло внушение, което се е появило случайно или пък е причинено. Тези разстройства могат да бъдат изцелявани под влиянието на едно друго внушение, направено с еднаква сила, но в противоположен смисъл. И когато един вярващ присъедини към мисълта си за оздравяване и името на Твореца, той има реалната надежда излекуването да дойде внезапно, щом се извърши определена религиозна церемония.

Вижда се, че чудотворните лекувания не отричат болестта, но уверяват, че ще бъде изцелена от свръхчовешка сила. И тук се действа чрез внушение, като се втълпява постепенно на болния, че болестта му може да се излекува, субектът се увлича от тази мисъл, уверява се в нея и вярата го спасява.

Забелязва се, че мисълта според обстоятелствата може да бъде патогенен агент и агент терапевтичен. Въображаемите болести, т.е. онези, които се причиняват от някоя неотстъпна мисъл, са истински болести и някои от тях се отличават с такива обективни характеристики, които не могат да бъдат оспорвани.

Тъй като действието на внушението се проявява само в разстройства, които нямат материална повреда, т.е. в чисто динамически разстройства, то и внушението може да лекува само болести, които могат да се изменят от само себе си или пък под влиянието на различни външни деятели.

Този тип лечение може да има успех само след предварителна мярка с цел психическа хигиена – изолацията или усамотяването на болния. Изолацията се налага още повече, когато болестта се появява следствие от тъй наречените епидемични внушения.

Епидемичното внушение има силата да зарази и близките на болния.

Ако внушението е играло някаква роля в развитието на настоящата болест, то моралното лекуване не произвежда никакво действие, защото патогенната мисъл непрестанно се култивира в тази болна среда.

Когато един болен страда от болест, която има психически произход и се обръща за помощ към лекар, лекарят не може – освен в изключителни обстоятелства – да му вдъхне доверие в нищо друго, освен в своите медикаменти, които действат повече или по-малко бързо. Но каквито и да бъдат (с вода или масаж) лекарят трябва да ги препоръчва  с внушение, доверие и авторитет. Този метод за лечение е рационален и се основава върху точни психо-физиологически познания. Трябва да се различават двата метода  - медицината на въображението от терапията с хипноза. Употребата на внушението като средство за възпитание е старо колкото и педагогиката.  Чрез педагогическо внушение заради хигиена на душата се изменят лошите инстинкти у дадена личност.

С увереност може да се каже, че внушението е в състояние всичко да създаде, въпросът е  по чия заповед и с каква цел  експериментаторът преобръща лабораторията в градина, гробища или езера.

Много интересно и актуално ще е да се проследят чрез ново творчество поставените проблеми и теми от комикса  „Чудесата на науката – полека, тихо, внимание!”. По този начин българските комикси могат да станат номер 1 в световната сцена.

 

Още по темата в Диаскоп:

Пророчество от света на комикса: Рисувана история на Рафаел Марчело от 1979 година разказва за мистериозен вирус, подобен на COVID-19

Георги Чепилев: "Широкият път на рекламите и стръмните пътеки на величавите образи"

 

Онлайн уроци "Чудният свят на комиксите"

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019

Визитна картичка на Диаскоп

Благодарствено писмо 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.