Христина Панджаридис: "Оплети и разплитай"

19.11.2020
Снимка 1

"Оплети и разплитай" е роман за умните деца, но и за възрастните, които обичат хубавата детска литература. Книга, в която има много ритъм, плътност и пищност. Можеш да я четеш изречение по изречение или да я изгълташ наведнъж. Може да я отгръщаш и да си я припомняш  много пъти. Можеш да се разпознаеш в образите, във фантазиите и в ситуациите. Както всяка добра книга, така и „Оплети и разплитай” говори за най-големите неща в живота и смъртта, като разказва семейна история. Читателят доброволно и внезапно става герой на книгата без дори да усети, защото в нея няма и грам поучителност, фалш или маниерност. Финалът й е пълен с надежда –  точно както трябва да се пише за красиво тъжните неща. Това е книга за четене навсякъде и от всички.

Приятно пътешествие в тази необикновена приказка за деца и възрастни с Лия и нейната прабаба Нора.

Силвия Недкова

Съвсем неочаквано за него между листата се подвизаваше и черно-бяла фотография на някогашната Нора с чупливи коси малко под ушите, подстригана на черта със сияещи очи, очи, които не забравяш никога, снимка, запазена в найлоново пликче с кръгче отгоре, заведено под № 1. Отзад с нечий широк и закръглен почерк бе изплюта отровата: „Да се ликвидира!“. По тялото му се разля тръпка, приятно пролазване от гръбначния стълб надолу до петите. Неизпълнената закана го изпълни с удивлението от чудото да трупаш дългове към себе си и хич да не ти пука от неизплащането им, от проспиването на изгреви, залези, пълнолуния и купища неопитани храни, коктейли, маршрути, любови.

Разгъна и зачете като се усмихваше неволно, а детското в него се повдигна на пръсти.

Къде започва и свършва приземяването?

Плетенето на криле не е изкуство, а акт, последен опит за спасяване на човечеството.

Крилете са моята наблюдателна кула и разрушат ли я тръгвам на война с непозволени оръжия.

Недостойно е да умееш, а да не плетеш. Не оставяй акъла и ръцете ти да спят зимен сън.

Лети, не псувай, лети, не умееш ли – замълчи.

Пей, когато ти се реве. Пей, докато сълзите ти се засрамят и онемеят.

Прави локви, а не подливай вода.

Летенето пречи на остаряването. В страната на дълголетниците се лети всекидневно.

Яд ли те е на крилете, увехналото мушкато, изядения миш-маш… разплитай и започни наново.

Чети между редовете. Разрешават се очила, бинокъл, телескоп.

В черната кутия на живота ми ще намерите игли и прежда.

П. П.

Обещавам да дразня.

- Знаеш ли, че Нора е създавала доста главоболия? – поднесе деликатно повода за идването им в тази пустош Давид и същевременно се питаше за процента достъп до причудливата страна от битието на баба му от страна на Андон. Със сигурност подозираше и поназнайваше това-онова, но е абсурд да е в течение на историите ѝ от „а“ до „я“.

- Кълбото прежда никога не е проспивало деня си – отвърна без пауза от замисляне Андон. - Понякога се държи като августовското слънце, не пече, а жули.

- Винаги е хубаво човек да е сигурен в някого, повярвай ми, казвам го от опит! – обобщи Давид.

- Нора плетеше бебешки терлици, но и по-обемни неща – остроумно загатна, без да му мигне окото, че е в течение на препускането нагоре-надолу на баба си, любителят на кулинарни рецепти.

- Прочети тогава самопризнанията ѝ. Писани са преди да си поел първата си глътка въздух. Какви времена преживяхме…

- Преживяхме?

- Улучи. Познавам Нора отдавна.

- Били сте комбина и си го пазел за себе си? Рамо до рамо с нея и едва сега ти се изплъзва от езика? А ми се пишеш приятел.

- Не ми вгорчавай настроението с предварителни изводи – спря въпросите му Давид. Харесваше белите на Нора, харесваше самата нея, но нима трябваше да го разгласява надлъж и нашир. Особено пред нейните най-близки роднини.

 

Откъс от романа на Христина Панджаридис "Оплети и разплитай"

Фото: Христина Панджаридис

 

ОПЛЕТИ И РАЗПЛИТАЙ – Детски роман за възрастни
Автор: Христина Панджаридис
Редактор: Галина Попова
Издателство „Екрие” 2020 г.
Цена: 16 лева

 

 

  


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.