Честито Рождество Христово и Новата 2021 година

24.12.2020
Снимка 1

Из „Православен комикс”: Духовната звезда на човечеството

Египетският иерофант, начело с Хермес, Буда – с будизма, таоизмът с Лаотце, конфуционизмът с Конфуций и цялата древна култура в лицето на източните мъдреци се поклониха на Богомладенеца Христос. Кои били тези източни влъхви? Това били изтъкнати учени на древния свят, задълбочени изследователи на звездното небе, движенията и произхода на звездите. Имената им били Валтасар, Мелхиор, Каспар и означават: „Княз на съкровищата”, „Цар на света” и „Белият цар”.  Най-голямото човешко знание се преклони пред светлината на Витлеемската звезда. Примерът на тези представители на науката в древността показва, че истинското знание е дар Божий и привежда към познание на истинния Бог. За тях станало ясно, че видимото не е всичко и че оттатък има и друго царство – Царството на благостни духовни сили, които се преливат във вълните на първото.

От всевъзможните страсти и пълна разюзданост на нравите, положението на човеците в древността ставало все по-мрачно, страшно и потресаващо. Очакването на Месия донасящ спасение, било всеобщо сред тогавашните народи:

МЕН ЦЗИ: Народите Го очакват, както изсъхналите растения очакват росата. Той ще обнови земята.

ОМИР: Ще дойде при нас късно на земята цар на света и ще се яви без никакъв грях.

ЦИЦЕРОН: Но кой ще бъде Той и кога ще дойде?

ХОРАЦИЙ: Само един Бог може да очисти престъпленията на хората. Нека слезе Той от небесните висини, като вижда нашите бедствия.

 ЗАРАТУСТРА: В последните времена ще се яви мъж, който трябва да украси света с вяра и правосъдие.

КОНФУЦИЙ: Светият на светиите, Който трябва да се роди на Запад, знае и вижда всичко. Той е небесно същество и заедно с това Той е човек, най-велик и прекрасен.

ИНДИЙСКИ ЗАПИС: Благодетелят на човечеството ще ощастливи нещастната твар, паднала в мрачната бездна на сетивното битие.

ГАЛЕН: И отново ще дойде да съди живите и мъртвите и да даде всекиму според делата.

През 65 година Сл.Р.Хр. китайският император изпратил в Палестина посланици, за да узнае действително ли се е явил в света Велик посланик от небето...

Добре би било и днешните учени да си спомнят, че има две сфери на битието – материално и духовно.

 

Изданието „Православен комикс” се отпечата общо в 60 страници (през 2009, 2010 и 2014 г.), по идея и с благословението на Европейския митрополит Антоний. Автор на рисуваната поредица  е Георги Чепилев, художник със специално разрешение за работа от Св. Синод на Б.П.Ц.