Николай Рогачев в галерия Орфей с живопис, вдъхновена от мита за Орфей и Евридика

12.01.2021
Снимка 1

Галерия Орфей представя

Николай Рогачев

изложба живопис

15 януари - 01 февруари 2021

Вернисаж: 15 януари 2021 от 16.00 до 19.00 часа

Бул. Марица 91, Пловдив

≈ Жената за мен носи и доброто, и злото. Непрекъснато се опитвам да я опозная, но за мен тя е преди всичко съблазнител. Женският образ носи много естетика ≈

Николай Рогачев

Николай Рогачев е от онези разпознаваеми и обичани пловдивски творци, които ярко допринасят с таланта и спецификата си Градът под тепетата да заслужи и определението си "Град на художниците".   

По покана на галерия Орфей Николай Рогачев гостува с живописни платна, вдъхновени от мита за Орфей и Евридика.
 

Думи за художника

При Николай Рогачев е това, че човешката фигура присъства деликатно в цялото. Макар че понякога е изведена на преден план, тя почти се слива с пейзажа, с колорита. Сюжетът от живата природа, реалният обект, се "разтварят" в приказния пейзаж. Той може да е изграден и от релефни структурни елементи, от различни фактури и материали.

Присъствието на жената е едновременно загатнато, но и неделима част от композицията. Жената в картините на Николай Рогачев е едновременно и реалност, и фантазия.

Елена Владова, изкуствовед

По отношение на творбите си той е като меланхолична и лирична личност, която създава поетично пространство. Николай Рогачев има свое лично отношение към някои от основните проблеми в съвременното изкуство. Той не е екстровертен тип художник, каквито са много от съвременните автори.

Петър Змейчаров, критик

Николай Рогачев

Роден е на 9 септември 1962 г. в Пловдив. Завършил е през 1990 г. специалност "Графика" във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Велико Търново. Живее и твори в Пловдив. Преподавател е в известното Арт студио "Академия XX век".

Участва в редица национални и международни изложби, но повечето от самостоятелните изяви са в родния му град. Пловдивчани дълго ще помнят изложбите му в Алианс Франсез /1993/, Галерия " Жанет" /1994/, Галерия "Арго" /1995/, Балабанова къща в Старинен Пловдив /1998/, Галерия "Лукас" /1999/, Бизнес хотел - Пловдив /2010/, Пловдивски културен институт и др. През 2000 г. се представя самостоятелно и в Щутгарт.                                                

Негови картини притежават много галерии в страната и частни колекции в Чехия, Германия, Белгия, САЩ и др.        

 

Информация: Организаторите

Фейсбук страница на галерия Орфей

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.