Александра Ивойлова: "Градове от думи"

13.01.2021
Снимка 1

---

вечерен автобус
самотници
дишат в лицата си

 

---

деца играят 
със сапунени мехури
ефимерни вечности

 

---

призрачни лица
по тъмните алеи
смартфони

 

---

индустриална зона
на билборда
изоставено гнездо

 

---

гасне залезът
в стъклата на колите
задръстване

 

---

тръгват си работниците
скелето на строежа
достига облаците

 

---

краят на февруари
зъзнат продавачите
на мартеници

 

Фото: ©Диаскоп

 

Хайку от книгата на Златка Тименова и Александра Ивойлова "Градове от думи" 2020

Лисабон - София
София - Лисабон

Thomson Press India LTD

Публикуват се със съдействието на автора.

 

Александра Ивойлова

Писахме тези хайку, когато светът все още пътуваше свободно, когато разстоянията бяха преодолени и животът в градовете кипеше във вихъра на многоцветните сезони. Днес прегради затварят пътя на човека и той се отправя към себе си, в безкрая на духовните пространства. Така и нашият стремеж да пътуваме чрез създадените от нас „градове от думи“ придоби нов смисъл. Хайку – тази най-лаконична поезия, ни дава свободата да откриваме други пътища – онези ефирни и ненакърними нишки, които ни свързват. Нашите градове тук все още пулсират в ритъма на многолюдния полис, на градския шум или моментното усамотение, на оживлението и празниците, на светлината и мрака... Шепата слова разкриват своите полета на премълчаното. За да поканим читателя да пренесе в тях собствените си преживявания.

Така както белият цвят съдържа целия спектър от цветове, така тишината носи звучностите на света. Пред нас е белотата на листа и тишината между думите в хайку. Тишината – „неограничена, безкрайна и по-богата от човешката мъдрост“ (Бан`я Нацуиши).

Послеслов към книгата "Градове от думи"

 

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.