Георги Чепилев: "Батман, Робин и как комикс на цена 10 цента се продава на търг за 2,2 милиона долара"

16.01.2021
Снимка 1

След смесването на келтската, англосаксонската и нормандската народности в Англия, господството в политиката и литературата преминало в ръцете на норманите. В Англия дълго време съществували две литератури, различни по дух, език и форма: книжната литература на труверите (писана на езика на северна Франция) и народната – на келтските барди, успоредно със сливането на бритите, англосаксоните и норманите в един народ – английския. Постепенно станало сливане на книжната с народната английска литература. От 1066 г. в Англия съществували три паралелни литератури: Латинската (на манастирите), англо-саксонската и френската литература на завоевателите. Латинската проза била посветена на философията на историята, а в стиховете засяга разни предмети. Но най-цветуща тогава е била сатирата.

Към суровите звукове на англосаксонската поезия завоевателите нормани присъединили песните на менестрелите, проникнати от духа на френското рицарство и предания. Името Менестрел в Англия станало общоупотребително за музиканти и поети. Баладите са мрачни, въпреки, че рисуваните картини са светли. Лицата и събитията са рисувани с драматична нагледност. Намесата на тайнствени неземни същества, олицетворения на природни сили, придава особена прелест на сцените и събитията.

В Англия, преди нашествието на Нормандите (1066 г.), е имало саксонски певци (барди), които възпявали подвизите на древните народи или на съвременните.

Първата заповед на рицарството гласи, че само християнин може да стане рицар. Задължен е бил да пази църквата, слабите, потиснатите, вдовиците и сираците, да обича родината си, да бъде щедър, да се бори против злото, защитавайки доброто и т.н.

Но някои завети на рицарството взели неочакван обрат под влияние на щастието на изнежения изток. Затова два са главните културни фактори, създали двете главни (типични) групи в средновековната литература: изтощеният монах аскет, застинал мистично, и войнственият влюбен рицар, мечтаещ за своята дама и извършващ в нейна чест необикновени подвизи. След дълъг път от изпити, рицарят получавал целувката на своята дама и по-нататък не се простирали мечтите на поклонника. Любовта на рицаря имала идеален характер. Английската литература от 13 век свидетелства за упадъка на рицарството. Ролята на рицаря в многочислените пародии ставала все по-позорна.

Името „Робин - момчето чудо“ в Батман и средновековният вид на оригиналния му костюм са вдъхновени от Робин Худ. Днес има много литература по темата кой е Робин Худ. В комикса момчето чудо е син на циркови акробати, убити от престъпник и след това осиновен от Батман. Батман разследва престъплението и като милиардер с името Брус Уейн го взема под свое попечителство. Заедно те разследват престъпника и събират доказателствата, необходими за изправянето му пред съда. Замислен като начин за привличане на млада читателска аудитория, Робин получава  впечатляващо положително приемане, удвоявайки продажбите на заглавията на Батман.

В последните развития на характера момчето чудо се показва като чернокосо улично сираче (първоначално червенокос ), което за пръв път се сблъсква с Батман, при опит да открадне гуми от Батмобила. Батман се погрижва той да бъде настанен в училище за проблемни младежи. Седмици по-късно сирачето доказва, че заслужава доверие в  борбата с престъпността, като помага на Батман да хване банда разбойници.

През 1988 г. се анкетират читателите дали Робин трябва да бъде убит или не. Събитието получава масово внимание в медиите с преобладаващ отговор „да” при малка разлика. Затова психопатът Жокера жестоко бие младежа с лост и го оставя да умре в склад с монтирана бомба.

„В характера на Батман има черти от Шерлок Холмс. Но Холмс имаше своя Уотсън. Нещото, което ме притесняваше, беше, че Батман нямаше с кого да говори – много е досадно сам да разсъждава постоянно. Открих, че Батман се нуждаеше от Уотсън, с когото да разговаря. Така се появи Робин” 

– споделя авторът и така през април 1940 г. се публикува първото приключение на динамичния дует. Идеята се оказа изключителен бизнес ход и издига Батман до нивото на Супермен.

Не считам за необходимост да изброявам факти, които днес са достъпни, но споделям някои данни, за да фокусирам вниманието върху художествената ядка на този комикс, тъй като първият комикс за Батман и Робин, с тогавашна цена 10 цента, се продаде за рекордната сума от над 2,2 милиона долара на търг, организиран от аукционна къща "Херитидж окшънс".

Комикс дружество „Диаскоп” на изложбата „Междинни форми” в галерия „Орфей” (6 октомври 2020 - 08 януари 2021) представи като най-важен експонат - екземпляр от книгата „Оливер Туист” на Чарлз Дикенс, превод от 1899 г. С това изложение посочи и темата за бъдеща практическа работа и размисъл „Сирачето срещу корупцията”.

И ние, в българската литература, имаме подобен герой, но за съжаление все още не е илюстриран в картинно повествование. Добре би било за тези три месеца от съобщението на „Диаскоп” някой български автор да покажеше своя поглед по тази тема. Сега – след дъжд качулка, в очакване на следващия влак. Но и в мобилната мрежа има дупки.

Оливър Туист на Чарлз Дикенс, превод от 1899 година

 

Снимки: Архив на Диаскоп

Онлайн уроци "Чудният свят на комиксите"

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019

Визитна картичка на Диаскоп

Благодарствено писмо 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.