Впечатления. Ина Мирчева за изложбата на художника Николай Рогачев в галерия Орфей, Пловдив

27.01.2021
Снимка 1

По покана на галерия Орфей на 15 декември 2021 открихме изложбата на художника Николай Рогачев. Той се представя с 13 платна, подготвяни специално за събитието. Числото умишлено е „фатално”, но само за фаталистите. Човек, широко скроен, обичащ общуването и пътешествията, Николай по никакъв начин не може да бъде свързан с фатализма. Картините му излъчват спокойствието, ведрината и самочувствието на жител на най-древният град в Европа – Пловдив.

Николай Рогачев е от първия випуск на Художествената гимназия „Цанко Лавренов” в града, заедно с други добре познати и любими пловдивски автори. Какво значи да си попил от атмосферата на един град, както често обичаме да казваме, опирайки се на добре познатото клише. Това в случая означава да си жива част от бохемата на Пловдив.

В следобедите, когато с Николай разговаряме в галерията за близки и познати, за по-далечни художници, за сегашни приятели и за вече заминали си от нас, някакво отдавна забравено време на вълнения, мечти и въжделения се върна с необикновена сила. Ето това е „попиване” – да излъчваш енергията, в която си бил изцяло потопен като зародиш в утроба. Това е памет, която, за съжаление, много бързо изтича в потока на годините, голяма част от тях тъмни и бездуховни.

Тази памет, тази енергия изгражда и картините на Николай Рогачев. Многопластовият археологически феномен, с различни през вековете имена, в платната на художника се разпъва като мрежа, през която, като в прозорци, се съзират лесно различими или трудно разгадаеми образи. Езикът на абстрактната живопис, която отдава почит и на видимото. График по образование, съвсем естествено е за Николай абстрактното и фигуралното да вървят ръка за ръка. В предишни години живописните разливи в платната му са по-едри и размити. В последната изложба е различно – фрагменти заемат пространството или изплуват от него като в сън, детайлите са повече и по-ясни, има повече плътност и фактура. Макар и тръгнала от мита за Орфей и Евридика, изложбата прелива и в картини на друга тема. Две от тях – „Свети Георги” и „Света Троица”, са с библейски сюжети. Фигурите и образите са изрисувани близо до канона, но фонът е различен – според живописното виждане на автора. На откриването многобройната публика от приятели и почитатели на художника, по мое наблюдение, се спираше най-често пред тях. Има и картини, посветени на морето и на жената като загадка  –  две любими теми за Николай, разработвани и в други изложби.

„Легенда за Орфей”, „На твоите криле”, „Звуци от безкрая”, „Раковина”, „Дълбини”, „Посещение”, „Ритон” – все заглавия с почит към историята, оживяла днес в картините на Николай Рогачев.

27 януари 2021

Ина Мирчева

 

За изложбата на Николай Рогачев прочетете в Диаскоп:

"Живопис, вдъхновена от мита за Орфей и Евридика"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.