"Живописта сега - Пловдив 2021" – кураторска изложба на ГХГ Пловдив в Зала "2019"

04.02.2021
Снимка 1

09 февруари 2021 от 17:00 до 19:00 часа 

Зала "2019" на ул. Гладстон 32

Куратор: Моника Роменска

На 9 февруари от 17:00 до 19:00 часа в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32 ще се открие сборната изложба „ЖИВОПИСТА СЕГА - ПЛОВДИВ 2021“ с куратор Моника Роменска – художник и уредник в Градската художествена галерия. Със свои творби ще се представят 24-ма пловдивски живописци, поканени от нея. Изявата е второ събиране на утвърдени пловдивски художници от същия куратор след „ГРАФИКАТА СЕГА – ПЛОВДИВ 2020“ в Галерия „Капана“, която беше посрещната с акламации от публика и познавачи.

Моника Роменска мотивира отправените покани за настоящата изложба така:

„Поканила съм хора, които живеят с изкуството и в него, които се развиват в собствените си терзания и накрая намират или не отговорите на собствените си въпроси или зададени от другиго.

По обстоятелствени причини не можах да кажа нищо за предишната изложба - ГРАФИКАТА СЕГА – ПЛОВДИВ 2020, но моментът е този, в който да ги събера, обобщя – идеята е да представим пловдивските художници - ГОЛЕМИТЕ, ЖИВИТЕ и ОБИКНОВЕНИТЕ, които незнайно как продължават да работят и създават неведоми, от никого не поискани, но очаквани истини, превърнати в приказки.

Каквото и да кажа за всекиго от художниците, участващи тук, ще е малко и няма да е достатъчно. Всеки един от тях е допринесъл с цялото си творчество, за да бъде Пловдив Градът на художниците. Независимо от развитието на политическите битки, сбивания, победи и раздели – художниците на Пловдив остават да живеят в него.

И някак градът живее такъв, какъв е – чрез тях, благодарение на тях.

Защото те са съзидателна част от многолика България.“

Изложбата може да се види до 3 март 2021 г.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.