"Кутия за спомени" на Константин Петров - разкази, от които извират чудеса

07.05.2021
Снимка 1

За книгата

Великолепен език, отлично изтеглени сюжети и заковани поанти. На места хваща за гърлото, а на места ми идва да се гръмна от завист. Поети са всички рискове на пределната стилизация и читателят няма защо да се чуди кое е по-истинско: мрачният блог на самотника Пармаков, истинската история за героиня от разказ на друг писател или дневникът с добри дела на измислената седемгодишна Ния, който е самата прелест.

Христо Карастоянов

Сигурен съм, всеки има скътана някъде своя кутия за спомени. И от тая кутия черпи, за да направи днешното си по-поносимо, по-приемливо, по-търпимо. Константин Петров също има своя кутия и ето – предлага ни заедно с него да потършуваме из нея. Само че неговата е по-особена – тя не просто прави съществуването търпимо, тя го прави вдъхновено. Ровичкаме и неусетно съществото ни се избистря, душата ни се въздига, духът ни се обнадеждава. Защото тя е вълшебна: превръща обикновеното в необикновено, битът в битие, обичайното в необичайно. Една „Кутия за спомени“, от която извират чудеса и тези чудеса ни правят по-добри, по-сърдечни, по-човечни. Правят ни хора, най-истински хора…

Митко Новков  

 

Фото: Даниела Атанасова

За автора

Константин Петров е роден в София. Завършва УНСС, а по късно специализира „Кинознание“ в НАТФИЗ. Сценарист е на игрални и документални филми, на забавни телевизионни предавания и детски пиеси за куклен театър. Автор е на два детски романа – „Приключенията на Нанси“ (2006) и „Хъки“ (2007).

През 2019 г. „Жанет 45“ издава негов сборник с разкази „Ловци на пеперуди“.

 

"Кутия за спомени", април 2021
Автор: Константин Петров
Оформление: Димитър Келбечев
Редактор: Митко Новков
Цена: 15.00 лв.
Брой страници: 160

 

Информация и фото: Гергана Георгиева, Жанет 45

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.