Пловдив става новата столица на карнавала с уличния фестивал 6Fest

13.05.2021
Снимка 1

14 - 16 май 2021

6Fest в Пловдив

с цирк, театър, танци, музика, огън

Пловдив да се превърне в новата столица на карнавала – такава е амбицията на фестивала за улични изкуства 6Fest, който предстои от 14 до 16 май. Това ще бъде и първото издание на 6Fest под тепетата с няколкодневна мултижанрова програма с цирк, театър, танци, музика, огън. От създаването си през 2017 г., 6Fest иска да вдъхне нов живот на карнавалните традиции у нас.

Седмо подред в историята на фестивала, за Пловдив това ще бъде четвъртото издание на 6Fest. За първи път уличният фестивал гостува в творческия квартал Капана за един ден през септември 2019 г. като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата. На сцена „Ядрото“ и по уличките на Капана 6Fest показа куклен театър, съвременен цирк, улична магия, артисти на кокили, огнено шоу. Фестивалът обяви и кампания “Заедно на Карнавал”, като призова и публиката да дойде с карнавални костюми и маскирани, за да превърнем заедно - каквото е мотото на Пловдив 2019 - Капана в Душата на Карнавала.

През юли 2020 г. 6Fest за първи път стана част от Културния календар на Община Пловдив. Отново с еднодневно издание, 6Fest направи танцово-карнавално шествие по главната пешеходна улица на Пловдив “Княз Александър І”, в което участие взеха над 100 танцьори от 7 местни танцови групи. След края на шествието фестивалът продължи с малки “концерти” на улични музиканти в квартал “Капана”.

В края на октомври 2020 г. 6Fest направи няколкодневно издание в Пловдив, което за първи път у нас представи фестивална програма само с улични огнени спектакли.

В предстоящото издание на фестивала за улични изкуства основните локации на събитията ще са площад „Централен“, Цар Симеонова градина и Главната в Пловдив.

Акцент в първата фестивална вечер на 14 май е "Латино нощ" - танцово-китарен спектакъл с кубинските танцьори и певци от La Cubania Original и китариста Радослав Талев.

Вторият фестивален ден 15 май ще започне с цирк и актьори на кокили в Цар Симеоновата градина с Combino Project. Не пропускайте джаз и суинг дефилето на Марица брас бенд по Главната от Джумая джамия до Виенски павилион, както и съвместният им спектакъл с танцьорите от Линди Хоп Пловдив. Вечерта ще продължи с диджей сет отново в джаз и суинг стил, така че танците продължават и слез залез слънце. В последния фестивален ден 16 май седмото издание на 6Fest ще бъде закрито със „Свръх огън“ - артистите от "Дивинитас" ще използват над 15 огнени уреда и пироефекти като огнени ветрила, факли, мечове, обръчи, змии, криле и огнено слънце, а финалът ще бъде специален горящ надпис.

Пълната фестивална програма на седмото издание на 6Fest:

14 май 2021 г. (петък)

19:30 - 19:50 ч.

Площад “Централен” в участъка между Цар Симеонова градина и Централна поща

"Необичайни срещи" - пантомима

Невена Денчева и Стела Кръстева

20:40 - 20:50 ч.

Площад “Централен” в участъка между Цар Симеонова градина и Централна поща

"Канатица" - огнено шоу

Антония Николова

21:00 - 22:00 ч.

Площад “Централен” в участъка между Цар Симеонова градина и Централна поща

"Латино нощ" - танцово-китарен латино спектакъл

Радослав Талев и La Cubania Original

15 май 2021 г. (събота)

18:00 - 18:45 ч.

Цар Симеонова градина, Виенски павилион

"Circus surprise" - цирково-музикално представление

Combino Project

19:00 - 19:30 ч.

По маршрут от Джумая Джамия по ул. “Княз Александър І” до Виенски павилион в Цар Симеонова градина

Дефиле на Духов оркестър

Марица брас бенд

19:30 - 20:30 ч.

Виенски павилион в Цар Симеонова градина

Танцово-музикален спектакъл

Марица брас бенд и Линди Хоп Пловдив

20:30 - 22:30 ч.

Виенски павилион в Цар Симеонова градина

Джаз и суинг вечер - музикален диджей сет

Falshimento

16 май 2021 г. (неделя)

19:30 - 20:00 ч.

По алеите в Цар Симеонова градина

Артисти на кокили

Клуб по огнени изкуства “Divinitas”

21:00 - 21:20 ч.

Площад "Централен", пред Военен клуб

Свръх огън - огнен спектакъл

Клуб по огнени изкуства “Divinitas”

 

Входът е свободен, при спазване на актуалните към момента противоепидемични мерки.

Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 г.

Подробна информация за фестивала и програмата, както и за участващите артисти може да следите в специалното Facebook събитие 6Fest Plovdiv 2021 | Фестивал за улични изкуства https://www.facebook.com/events/360574648382888/ .

 

Информация и снимки: Катрин Гутман, Връзки с обществеността, Община Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.