Романът в стихове "Милена" на Елена Алекова, носител на Националната литературна награда "Теодор Траянов", с премиера в Пловдив

13.05.2021
Снимка 1

18 май 2021 година от 18.00 часа

Лятна градина на Тракийския културен дом

ул. Димитър Талев № 49

По инициатива на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ – Националният литературен салон „Старинният файтон“ гостува за провеждането в Пловдив на литературна вечер по повод излизането на романа в стихове „Милена“ в две части на поетесата Елена Алекова.

По мнението на критиците „Милена“ е първият успешен роман в стихове в нашата литература и това бе решаващият аргумент Елена Алекова да получи Националната литературна награда „Теодор Траянов“, която преди няколко месеца й връчи кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Първото издание на романа е от края на 90-те години на миналия век. Романът в стихове излиза в два отделни тома през 1998 и 1999 г. При второто допълнено и преработено издание романът е събран в едно книжно тяло. Навремето „Милена“ получава признанието на писателската гилдия и предизвиква интерес, който не стихва през годините, за което свидетелстват най-различните отзиви, рецензии, статии, писма, репортажи, публикувани в отделна част след основния корпус на романа.

Във встъпителното си слово на премиерата на романа в стихове през 1999 година писателят родопчанин Николай Хайтов подчертава:

„Рядко съм срещал по-прелестни описания на родопската природа и свързаната с нея фолклорна банда от духове и караконджули, самодиви, русалки и митични орфеевски образи. (...)

Цялата наша оловно тежка действителност е вплетена в игривите наглед стихове в романа на Елена Алекова. Нищо не е подминато, нито пожалено от острото оченце на авторката, без това да ни наранява и отчайва. Елена Алекова отлично борави с най-ценното качество на художествената словесност – алхимията „да прави мед от лед“, мъката да се превръща в радост.

Направо се радвам, че нашата съвременна литература се обогатява с една такава оригинална творба – един вопъл към човещина. С един опит железният съвременен човек, рожба на техническата цивилизация, да подойде малко на себе си и да разбере, че светът, населен с такива като него роботизирани хора, не е свят“.

Сред писателите, посрещнали възторжено появата на „Милена“, са поетите Велин Георгиев, Евстати Бурнаски, Ана Александрова, Сергей Литвиненко, литературните критици Петко Тотев, Наташа Манолова, Здравко Недков, Николай Василев, написал и предговора към настоящото издание („Изведнъж се разнесе звън на лира“), където отбелязва:

„Изключително съдържание на формата!

Точен език, огромен синонимен запас, великолепни втурвания в пищни метафори, в необърнати и обърнати сравнения.

Всичко това изгражда в романа „Милена“ от Елена Алекова качества, които нямат аналог в съвременната българска литература.

„Милена“ е феноменален интелектуален скок в цялото българско литературно време и пространство“.

Книгата е истинско полиграфическо бижу. На корицата е представен фрагмент от картината „Среща“ на художника Иван Димов. Той е и автор на портрета на Елена Алекова, намерил място на корицата отзад.

Красивото оформление на корицата е дело на Ивана Николова Радева.

В творческата вечер на Елена Алекова ще вземат участие литературният критик Никола Иванов, който ще представи тази уникална за нашата литература книга, а флейтистката Майя Сергиева-Богданова ще изпълни аранжимент за флейта на арията на Орфей от операта „Орфей и Евридика“ от Глук и още солови изпълнения на класически пиеси. Фрагменти от „Милена“ ще прочете авторката на романа в стихове.

Премиерата ще се състои в Лятна градина на Тракийския културен дом (ул. „Димитър Талев“ № 49) на 18 май 2021 година от 18 часа.

 

Информация: инж. Нонка Матова, Председател  на СНЦ „Тракийско дружество „Войвода Руси Славов”

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.