Мозаечни "Откровения" на Страхил Найденов в галерия Ларго, Варна

13.05.2021
Снимка 1

Арт галерия Ларго представя

Страхил Найденов

Откровения

изложба – мозайка  

14 май  – 02 юни 2021

 Откриване: 14.05.2021 от 18.30 часа 

От 14 май 2021 Галерия Ларго за втори път ще представи плевенския автор Страхил Найденов със самостоятелна изложба- мозайка. След първата му изява „Градът“ в „Ларго“ през 2020 година, Страхил се завръща във варненската галерия, за да представи най-новите си мозаечни пана и скулптури. Настоящата изложба носи името „Откровения“ и се състои от над 25 творби, изработени от най- естествените и чисти природни материали.

Мозайката е изключително ценèн вид изкуство още от древността. Техниката е използвана за украсяване на дворци, църкви и базилики, а материалите, които се използват, придават на мозайката удивителна издържливост, правейки я подходяща както за интериорно позициониране, така и за екстериорни решения.
Страхил ползва в работата си естествени материали, които сам си набавя и оформя – варовик, гранит, мрамор, лазурит, ахат, стъкло, пясъчник и други. Той оформя тесерите (парченца мозайка) по своя собствена преценка, съобразявайки цвят, размер, материал и какво би било най- подходящото решение за дадена творба. Затова в неговите мозайки различните размери и форми придават една деликатна раздвиженост и лекота на иначе тежките и масивни пана. 

В настоящата изложба Страхил представя няколко различни серии творби, като цикъла „Лице“, който показва портрети на персонажи в най- различни емоционални състояния- любопитство, флирт, очакване и други. Интересното при тези пана е това, че авторът е изобразил повечето от лицата в цикъла в т. нар. стил “Кубизъм“, въведен през 1907 г. от великите художници Жорж Брак и Пабло Пикасо. Страхил е наредил подбраните тесери в едри обобщени форми, които наблягат по- скоро на пластичността и подчертаването на емоционалното състояние на портрета, отколкото на академична и анатомична точност.

Друга серия от картинните мозайки представя чувствени еротични пана на голи фигури, всяка от които разказва различна история. В „Прегръдка“ ще усетим нежността от прегръдката на любимия човек, ще видим две тела, чиито извивки като че ли са създадени да си съвпадат. В паното „Със или без теб“ откриваме една самотна, тъжна женска фигура, която сякаш се извръща назад, търсейки любимия, който вече не е тук. Тя е сама и трябва да запълни празнината, която той, любимия, е оставил в живота ѝ.

В цяла серия творби, посветени на женската красота и изкусителна ѝ природа плевенчанинът развива търсенията си, като в прочутата фраза "Cherchez la femme" – „Търсете жената”. И той я търси в мозайките „Мълчание в сиво“, „Мълчание в бяло“, „Стилизирана форма“, „Черно и бяло“. Творбите му са възхвала на грациозността на женското тяло, стилизираните женски образи като че ли се полюшват в хипнотичен танц под звуците на неземно-вълнуваща музика. Художникът не пренебрегва и по- близкия и интимен поглед към своите героини. В паната „Интимно I“, „Интимно II” и „Еротичен детайл“ плътността на мозаечния рисунък контрастира на художествената цел на автора – да изобрази деликатните женски извивки и същевременно да загатне за чувствената, нежна природа на жената, за нейната неуловима същност на муза, ефирна като полъх от криле на пеперуда.

Очакваме ви на откриването на изложбата "Откровения" с участието на автора на 14.05.2021 от 18:30 часа в Галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. Изложбата продължава до 02.06.2021 година. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

Страхил Найденов

е роден на 02 септември 1973 година в град Плевен.

Работи в областта на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка. В своите творби използва естествени камъни, минерали и керамика. Страхил има над 15 самостоятелни изложби, някои по- важни от които: Художествена Галерия Русе (2018), Арт Фалерия „Сигна“, Пловдив (2018), Изложбени Зали Рафаел Михайлов, Велико Търново (2019), Арт Център Къща на Художниците, Плевен (2019), Арт Галерия Ларго (2020) и др. Участва в множество национални и международни изложби и конкурси, някои от които: Осмо и Девето биенале на малките форми, Плевен, участие в изложба „Съвременни тенденции“ в галерия „Мерлино“, Флоренция, участие в изложба „Художествени връзки“- галерия „Мерлино“, Флоренция, участие в Международно биeнале Art Olympia (2017, 2019) в Токио, Япония, участие в „The Art Box Project Basel“, Базел, Швейцария (2017) и „The Art Box Project New York“, Ню Йорк, САЩ, (2018), участие в Трето годишно шоу за мозайка, Орегон, САЩ (2017), участие в Изложба Българско Монументално Изкуство - Галерия на Български Културен Институт- Прага, Чехия (2018), участие в Белградски Фестивал на Мозайката „Heritage House“ –Белград, Сърбия, (2018) и др. През 2017 г. печели награда за финалист в Международното биeнале Art Olympia в Токио, Япония. Живее и работи в Плевен.

 

Информация: Нели Вълчева, галерист

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.