Поп-ъп изложба и представяне на фотокнигата на Никола Михов ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА

13.05.2021
Снимка 1

ПУК 15 ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА

14 - 16 май, галерия КО-ОП

бул. Янко Сакъзов №17

работно време: 12:00 - 19:00 ч.

14 май (петък), 17:00 - 21:00 ч.

ритуално откриване в присъствието на автора

и на издателя Манол Пейков

15 май (събота), 18:30 ч.

artist talk: Никола Михов

Издателство „Жанет 45“, пук! и КО-ОП Ви канят на поп-ъп изложба и представяне на фотокнигата на Никола Михов ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА.

В нея той съчетава архивни снимки на Тодор Живков и цитати на Бойко Борисов. Подредени тематично и извадени от оригиналния им пропаганден контекст, фотографиите дешифрират ритуала по откриване на нови обекти. Издадена в дните преди парламентарните избори, това ще е първото представяне на книгата пред публика. Откриването на поп-ъп изложбата на 14 май ще е съпроводено с тържествена церемония по рязане на ленти с участието на публиката.

„Рязането на ленти е неразривна част от дейността на публичните фигури, колкото по-овластени са те, толкова повече режат.(...) В този смисъл ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА е разказ за ритуализирането на властта, и то на едноличната власт, граничеща (или съвпадаща) с култа към личността.“, пише Ралица Герасимова за книгата. Авторът акцентира върху баналността на политическата символика чрез монотонното повторение на трите действия на Вожда. Ритуалите се предават между поколенията в българската политика, както обичаите да посрещаш с хляб и сол и да поливаш с вода за късмет се пренасят от народните вярвания в съвремието.

„Книгата ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА ни подтиква към съпоставка между два елемента: един наличен образ, грижливо лъскан с носталгия от едни и с възмущение от други, и един отсъстващ образ, чиято визуална липса се замества с неговите думи.

Цитатите от Бойко Борисов уплътняват действията на Тодор Живков. Ритуалът застава между Вожда и народа, който му поднася хляб, заедно с меда на народното послушание.“ пише Ирина Недева.

Именно народът е фокусът и на поп-ъп изложбата, която ще се открие на 14 май между 17:00 и 21:00 ч. Освен фрагменти от книгата, тя включва и непубликувани кадри, на които Никола Михов попада в архива на БТА. На 16 май, от 18:30 ч. авторът ще разкаже за процеса по създаването на книгата и работата с архива.

ЗА АВТОРА

Никола Михов е роден в София през 1982 г. Участва в редица фотографски изложби и фестивали, като: Athens Photo Festival (2019), Биенале на фотографията в Солун (2018), Rencontres d‘Arles, Франция (2017). Първата му фотокнига „Forget Your

Past – монументалните паметници от времето на комунизма” (изд. Жанет 45, 2012) е включена в селекцията „The Best Photobooks of the Year“ на British Journal of Photography. Втората му книга „Hello and Welcome to Paris” (2016) е номинирана за наградата Kassel Dummy Award (2016) на Фестивала за фотокниги в Касел, Германия. Негови фотокниги са част от колекцията с фотокниги на Марин Пар в музея Тейт Модърн.

ЗА ПУК!

ПУК! е платформа за фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница за фотокниги на български автори, създадена от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов. ПУК! организира представяния на книги, разговори с артисти и изложби. Сред авторите гостували на ПУК! са: Ванеса Уиншип, Джордж Джорджиу, Жан-Мари Дона, Христина Ташева и Атанасов.

ЗА КНИГАТА

Заглавие: ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА 
Издателство: Жанет 45 
Автор: Никола Михов 
Фотографии: Пресфото - БТА
Графично оформление: Никол Дечева 
Език: Двуезично издание на български и английски език
Тираж: 500 бр.
Цена: 25 лв.
ISBN: 978-619-186-637-3

 

ЗА КОНТАКТ

Никола Михов nikolamihov.com@gmail.com 0882486522

Изд. Жанет 45 booksj45@gmail.com 08888981481

 

Информация и фото: Гергана Георгиева, Жанет 45

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.