"Есенен Великден" - смислови бездни и височини в последната книга на Петър Чухов

19.05.2021
Снимка 1

За книгата

„Няма друг в българската поезия от началото на 21 век, чийто почерк толкова внимателно да работи върху преобръщането на всекидневните гледки и ситуации в смислови бездни и височини. Чухов опитомява света като го преобразява по целия вертикал от възможни значения. Независимо дали се изкачва нагоре (към Бога) или слиза надолу (към Ада), Петър Чухов знае пътя – и за двете се изискват уменията на алпинист, който, вместо върху обезопасяващо въже, издевателстващо се люлее върху въжения мост на поетическата ирония.”
 

проф. д-р Пламен Дойнов, поет, драматург, литературен историк и критик, ректор на Нов български университет

 

„Петър Чухов е изключителен поет с възхитителна чудновата чувствителност. Талантът му е дълбок и леко абсурден.”

Кери Шон Кейс, поет, драматург, прозаик, бивш професор в Щатския университет Пен и Дикинсън Колидж в САЩ

 

„Често употребяващи измамливо прост език, стиховете на Петър Чухов са елегантни, енигматични, безмилостни и много забавни.”

Морел Смит, британска писателка, журналистка и преводачка

 

60-годишен юбилей

По случай своя 60-годишен юбилей, който ще празнува през юни, поетът, писател и музикант е подготвил две поетически книги: нова и сборник, включващ първите му 5 стихосбирки, излизали от 1995 до 2000 г. „Есенен Великден” излезе току-що, а втората, със заглавието „Запокитеност”, се очаква към средата на следващия месец. С новата си стихосбирка авторът  продължава посоката, набелязана от предишните му поетически книги „Сбогуване с нарцисизма“ и „АДdicted“ – изследване на липсата, обглеждане на вътрешните пространства през лупата на ироничната меланхолия, търсене на основания за примиряване с грапавините на съществуването.

Първа премиера

Първото представяне на „Есенен Великден” ще бъде в Шумен на 22 май от 19 ч. в клуб „Da House” в Градската градина като част от програмата на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”, а на 3 юни от 19 ч. в рамките на Пролетния базар на книгата пред НДК ще бъде софийската премиера.

Редактор на книгата е Емануил А. Видински, художник Капка Кънева, а издател – „Жанет 45”.

За автора

Петър Чухов е автор на 11 стихосбирки, 3 книги с проза и книга за деца. Творбите му са преведени на 20 езика и публикувани в над 20 държави. Носител на много награди, сред които Наградата на музея "Башо" в Япония, „Славейкова награда”, „Иван Николов” за най-добра стихосбирка, Специална награда „Развитие” за нов български роман, Голямата награда за SMS поезия, "Златен ланец", „Магията любов”, Национална награда за лирика „Иван Пейчев“, номинация за международната литературна награда „Балканика“.

Участвал на фестивали и четения в Словакия, Македония, Япония, Хърватия, Словения, САЩ, Литва, Швейцария, Румъния, Унгария, Германия, Швеция, Турция, Албания и Русия. Пише музика и текстове, свирил и свири в различни рок-групи, а с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“ представя стихотворенията си.

Член на Управителния съвет на Българския П.Е.Н.-център, Сдружение на български писатели, Хайку клуб "София", World Haiku Association и Musicautor.

 

 

"Есенен Великден" в Диаскоп:

"Някой е спал тук преди мен"

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.