Български номинации за Еврокон 2021 - един от най-мащабните фестивали за фантастика в Европа

22.05.2021
Снимка 1

Еврокон 2021

15 - 18 юли 2021

Фиуджи, Италия

Номинирайте любими български творци, творби и популяризатори за Европейските награди за фантастика – Еврокон 2021!

Уважаеми колеги и приятели, започва процесът по избиране на българските номинации, които да бъдат представени на европейската публика по време на Еврокон 2021 – един от най-мащабните фестивали за фантастика в Европа.

За първи път от три години насам България отново ще изпрати своите номинации за наградите на Европейската общност за научна фантастика, които се връчват на фестивала. Организационният екип надгражда досегашния, а правилата за избор на номинациите са базирани на широки дискусии в родната фантастична общност, проведени в периода 2016-2017 г.

Етапи

Избирането на финалните номинации ще премине през два етапа – номиниране и гласуване, в които всеки желаещ може да се включи. 

Срок

До 30 май всеки желаещ може да изпрати свои предложения за български номинации в категориите за наградите Еврокон. Това са творци и произведения в различни сфери на изкуството от жанровете фентъзи, фантастика, хорър, магически реализъм и всички техни разклонения. Колкото повече пъти е предложена дадена номинация в този етап, толкова по-голяма е възможността тя да се класира за етапа на гласуване.

Категории

Категориите са общо 14 и в тях могат да се номинират писатели, поети, художници, издатели, преводачи, литературни произведения, списания, комикси, видео игри, музика, филми, фестивали, изложби и разнообразни други проявления в областта на фантастичното изкуство. 

Малко история

Еврокон е ежегоден фестивал за фантастика в Европа и се провежда от 1972 година. Събитието е съпътствано от изложения на фантастична литература и изкуство, а по време на официалното му закриване се връчват Европейските награди за научна фантастика. Български номинации са печелили награди от Еврокон и това е един от най-добрите начини за популяризиране на родната фантастика пред европейската публика. През 2004 година Еврокон се проведе в България, а тази година изданието ще се проведе от 15 до 18 юли във Фиуджи, Италия. 

Можете да изпратите своите предложения за номинации на сайта на Инициатива ФендъмBG, която организира процеса. 

Повече информация може да намерите на сайта и във фейсбук събитието

 

С уважение, организационният екипът

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.