"Яйцедентът" и рисуване на живо с графити артиста Алекси Иванов

22.05.2021
Снимка 1

Национална галерия / Квадрат 500

представя

Алекси Иванов

Яйцедентът

май 2021 – март 2022

Атриум, Квадрат 500

Пл. Св. Александър Невски

Рисуване на живо 

на 28, 29 и 30 май, от 12:00 до 18:00 часа

На 1 юни (вторник) от 16.00 до 17.30 часа авторът ще проведе ателие със свободен вход за деца от 7 до 12 години.

„Стената” е проект на Националната галерия, който стартира през месец септември 2020. Целта е да се даде възможност на графити артисти и автори на съвременен стенопис да покажат своите произведения в атриума на Квадрат 500, върху специално обособена стена, дълга над 26 м.

Ясно социално послание – това е една от най-характерните черти в работата на Алекси Иванов. Неговите ярки, цветни, дръзки и с изключително чувство за хумор и умерена доза ирония персонажи ни гледат от различни обекти в градската среда на столицата, на редица градове в България и далеч извън пределите й. Стилът му е дефинитивно разпознаваем – една от причините никога да не подписва работите си. И макар под тях да липсва името му, композицията, цветовете, сюжетът, героите и изборът  къде и как да бъдат изобразени, винаги подсказват кой е техният автор.

Трафопости, електрически табла, врати на жилищни кооперации и на гаражи, мостове, фасади, дори и трамвай – това са местата, на които най-често сме виждали или предстои на видим неговите произведения. Едно от тях ще присъства в продължение на няколко месеца и в атриума на Квадрат 500, редом до забележителни скулптурни творби от постоянната музейна експозиция..

Кураторският екип беше подпомогнат от Николай Петров – GLOW, първия графити артист, изявил се в проекта „Стената”, който предложи следващата работа да бъде на Алекси Иванов.

От своя страна, Алекси избра да представи специално проектирано за конкретната среда стенописно произведение, озаглавено „Яйцедентът”. То илюстрира жизнерадостния, динамичен и изпъстрен от цветове, вкусове и аромати живот на улицата, от времето, когато не познавахме социалната дистанция и когато ръкостискането и прегръдката бяха желани и необходими форми на общуване.

Куратори:

Мартин Косташки и Боряна Вълчанова, Национална галерия

 

Алекси Иванов

Фото: Де Си

Алекси Иванов (1988) работи активно в сферата на графити и уличното изкуство от 2003 насам, както самостоятелно, така и съвместно с различни артисти, улични художници и илюстратори от страната и чужбина. Най-устойчива във времето е работата му с Виктория Георгиева, с която са членове и съоснователи на колектива "ФАМОУ". През годините си сътрудничи интензивно и с Димитър Механджийски, Хроме, GLOW, Дияна Нанева, Вероника Николаева и др.  

Избрани проекти:

2021. „Стрийт арт за вкъщи“ – Сито Студио, фондация VISIONARY и ателие NoPoint, в партньорство с галерия „Кредо Бонум“.

2020.  "100лица" – изрисуване на софийски трамвай с характерните и емблематични за стила на Алекси Иванов персонажи: над 100 лица на различна възраст, с различни професии и с различен социален статус, включително хора с физически и умствени увреждания.

2020, 2019, 2018. Участие в графити фестивали на стената на бежанския център в Харманли, организиран от Международната организация по миграция към ООН.

2019. Участие в проект по повод 30 години от падането на Берлинската стена. По покана на посолството на Федерална република Германия в София изрисува стая в неговата сграда.

2018. Изрисуване на временен стенопис на стена с размери 30 кв.м и цикъл от работилници в начално училище „Александър Витон” в Сен Етиен, Франция.

2017. Изрисуване на два стенописа с обща площ над 400 кв.м в Сербер, Франция, съвместно с Glow и Sunshiners crew. Проектът e организиран от  сдружението за устойчиво природосъобразно развитие ”Can Decreix”.

2016. „Бунт 1312” - самостоятелна изложба в ГХГ "Борис Георгиев" – Варна, в която са представени и изображения за незрящи и тактилен обект, разработени съвместно с  СОУДНЗ "Д-р Иван Шишманов" – Варна.

 

За допълнителна информация:

Мартин Косташки, Национална галерия – 08866 20096

Боряна Вълчанова, Национална галерия – 08798 34036

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.