Тържествено връчване на Награда "Пловдив" за принос в развитието на културния живот на Пловдив за 2020 година

22.05.2021
Снимка 1

Тържественото връчване на Награда „Пловдив“ за принос в развитието на културния живот на Пловдив за 2020 година, се състоя на 21 май 2021 в Дом на културата „Борис Христов“. Събитието се предаваше директно по БНТ, а в Цар Симеоновата градина бе разположен видеоекран, на който пловдивчани също наблюдаваха церемонията директно.

Гостите и най-специалните сред тях – номинираните за награда, бяха посрещнати пред Дома на културата „Борис Христов“ от Духовия оркестър, с диригент Николай Гешев.

Вълнуващият мултимедиен спектакъл под наслов „Създаваме история заедно“, по време на който бяха отличени пловдивските творци в отделните категории, включваше музикални изпълнения, етюди и танци, в които пловдивската публика видя любими артисти от Драматичен Театър - Пловдив, Държавна Опера- Пловдив, Държавен Куклен Театър- Пловдив, ФА „Тракия“ и децата от детската школа на Госпожа Опера. Водещи бяха Златка Далчева и Владислав Севов.

Съорганизатор и домакин на наградите тази година бе БНТ -2. Телевизията отбелязва своята 50-годишнина през настоящата 2020 година.

Емилия Арабаджиева е носителят на Специалната награда „Пловдив” за цялостен принос. Тя е бе отличена заради работата й като художник, сценограф, художник на документални филми, автор на книгата „История на костюма” и творчески ръководител на проекти, с която заема значимото място в културния живот на Пловдив и страната в периода от 1980 до 2020г. За педагогическата й дейност като дългогодишен директор на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства от 1992 година до 2019 г. По нейно предложение са разкрити специалностите: „Сценичен костюм“, „Компютърна анимация“, „Куклен театър“, „Драматичен театър“, „Пантомима“, „Театрална кукла“. За гражданската и професионална ангажираност и борбеност за запазване на образователната институция. За създаването на Международен пленер „Диалог“, рисунка голям формат. За педагогическата й работа в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и съосновател на специалността „Сценография“. За активното й участие в многобройни благотворителни кампании, творчески комисии, журита и експертни съвети, които се занимават с решаването на конкретни казуси в областта на изкуството и културата.

Наградата ѝ бе връчена лично от Кмета Здравко Димитров, който преди това поздрави публиката и зрителите пред екраните с предстоящия празник - 24 май.

„24 май е нашият български празник на духовността. Това е денят, в който всеки българин трябва да се гордее. Пловдив е дал и ще продължава да дава на България и на света много талантливи творци, деятели на културата и изкуството. Понякога вие оставате встрани, не винаги оценени достатъчно, но като Кмет заявявам, че Община Пловдив ще продължава да подкрепя талантливите творци на града. Поклон пред всички вас!“, каза в обръщението си Здравко Димитров.

След 2 годишна пауза, тази година бе връчена Награда „Пловдив“ за дарители и спомоществователи в областта на културата и изкуството. Неин получател стана Иван Димитров за благотворителния концерт „Пловдивска танцова палитра“ за изграждане на паметник на проф. Кирил Дженев, осъществен по негова инициатива.

Наградата връчи заместник-кметът Пламен Панов, а от името на Иван Димитров я получи хореографът Венцислава Еленска.

В раздел „Музика“ наградата бе връчена посмъртно на Камен Чанев, който ни напусна без време, за изпълнението му на арията È lasolitastoria от „Арлезианката“ на Франческо Чилеа в спектакъла „Вратите на съня“ на фестивала OperaOpen 2020. От името на неговата съпруга и сценичен партньор Таня Иванова, наградата получи директорът на Опера Пловдив доц. Нина Найденова.

„Знам, че Камен Чанев е някъде там и ни гледа. Остави ни своя глас, който е послание, кауза. Тази награда ще отиде във фондацията, която ще организира конкурс за млади тенори догодина. Видяхме запис на Камен в изпълнение на арията „Nessun dorma” от „Турандот”. Тя започва с думите „Nessun dorma” – „никой да не спи”, и завършва с „Vincerò” – „ще победя”. Камен винаги ще бъде сред нас, защото даде много на този град, не само като артист и изпълнител на сцената. За Камен!”,каза Нина Найденова.

Ето и пълния списък на носителите на „Награда Пловдив“ в областта на изкуството и културата, отличени за свои постижения през изминалата 2020 г.

"Художествена литература и хуманитаристика"

Проф. д.ф.н. Клео Стефанова Протохристова-Ямболиева за „Литературният XX век- синхронни срезове и диахронни проекции“

"Художествен превод"

Цветелина Димитрова за превод от немски език на романа „Алрауне“ и разказа „Паякът“ от Ханс Хайнц Еверс

"Журналистика в сферата на културата"

БНТ - Пловдив за стойностното и последователно популяризиране в национален ефир на постиженията на културата и изкуствата, създавани в Пловдив - чрез специализираните предавания за култура: „Арт стрийм“, „Линия Култура“, „На опера с БНТ2“, както и системното представяне на културния живот на Пловдив в предаванията „Култура Бг“ и „Библиотеката“. За пълноценното проследяване на многообразието от изяви в областта на културата, за грамотното им интерпретиране и поднасяне, за възпитаването на вкус и създаване на памет за значими артисти и събития, чрез създаването на художествени и документални продукции, сред които: „Град за завръщане“ - посветен на Пловдив, „Граматика на фантазията“ - посветен на проекта на Държавен куклун театър - Пловдив за Джани Родари, „Между два свята“ - филм за виртуозния цигулар Марио Хосен, „Тенор“ - филм за световния тенор Камен Чанев, „Да живее фестивалът“- посветен на фестивала Opera Open, “Любов и клетва“ – посветен на 60 годишнината на проф. Даниела Дженева.

"Архитектура и естетизация на градската среда"

Арх. Веселин Русев за сграда Orpheus Apartments

"Музика"

Камен Чанев за изпълнението на арията È la solita storia от „Арлезианката“ на Франческо Чилеа в спектакъла „Вратите на съня“, Opera Open 2020

"Танцово изкуство"

Проф. Даниела Дженева за авторска хореография на музикално-танцовите произведения: „Първа среща“, „Сдумали се“ и „Земята на Орфей“

"Театър"

Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ за „Закуска в „Тифани“ по Труман Капоти

"Изобразително изкуство"

Градска художествена галерия – Пловдив за Представителна колективна изложба „Графиката сега - Пловдив 2020“ с куратор Моника Роменска

"Аудио визуални изкуства и фотография"

Александър Богдан Томпсън за изложбата „Орфей“ - 24 фотографии от спектакъла „Орфей и Евридика“ от Глук

"Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта"

Фондация „Балкански културен форум“ за издирване и преиздаване на ценни за Пловдив и страната книги и за изданието на „Пловдив към средата на XIX век според описанието на Костадин Душков Моравенов“ с автор д-р Александър Костакиев Пеев

"Произведение на изкуството, предназначено за деца"

Вокална група "Бамбини" при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив за Тържествен концерт-спектакъл "Пеем за България"

"Съвременни мултижанрови изкуства"

Емил Миразчиев за самостоятелна изложба "Пътят – продължаваме заедно"

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА "ПЛОВДИВ"

Емилия Арабаджиева за цялостен принос в областта на изкуството и културата.

НАГРАДА "ПЛОВДИВ" ЗА ДАРИТЕЛИ И СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛИ в областта на културата и изкуството

Иван Димитров - за Благотворителния концерт „Пловдивска танцова палитра“ за изграждане на паметник на проф. Кирил Дженев

 

Виж и Номинациите за награда Пловдив 2020

 

 

Информация и снимки: Катрин Гутман, Връзки с обществеността, Община Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.