Турските художници Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу гостуват в галерия Аспект с изложба живопис

01.06.2021
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу

изложба живопис

3 – 25 юни 2021

Откриване: 3 юни 2021 от 18.30 часа

с пърформанс на живо

На трети юни галерия Аспект ще бъде домакин на интересно и очаквано отпубликата събитие – откриване на изложбата на турските художници Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу, което по традиция включва и демонстрация на живо от тях на живописни техники. Пространството пред галерията ще се превърне в своеобразно ателие на открито и всички техни почитатели ще могат да наблюдават на живо как се случва една картина.

Хикмет Четинкая няма нужда от специално представяне - през годините от 2008 г. до днес той е реализирал пред пловдивската публика десет изложби и редовно участва в общите и тематични експозиции на галерията. Има своите почитатели и всяка негова изява е очаквана с нетърпение, още повече, че самият той е много  харизматичен и атрактивен; изключително популярен е в родната си Турция, където активно участва в множество пърформанси, обучения, панаири и изложения. Макът за него е неизчерпаем извор на вдъхновение, изградил е цялата си творческа философия около изобразяването на едно единствено цвете – полския мак - и успява във всяка картина да го поднесе по различен и интригуващ начин. В настоящата изложба Хикмет представя предимно малоформатни картини, рисувани през последните месеци специално за пространството на галерия Аспект.

От друга страна Шукран Истанбуллу тепърва търси своето място сред художниците на галерия Аспект. Като ученичка на Хикмет Четинкая, тя за дълъг период от време не можеше да излезе от неговата сянка и се луташе в търсене на собствено амплоа. Но изявите ѝ през последните години бележат непрекъснато израстване, както в технически, така и в чисто творчески аспект. Картините ѝ носят женския поглед върху заобикалящия ни свят, натоварени са с много философски и жизнеутвърждаващи внушения. Шукран има уникалната способност чрез творбите си да предава на зрителя своята емпатия, да внушава ведри мисли и добри чувства. Платната ѝ са ярки и цветни, изпълнени с много малки детайли и фигури. Често използва кръгова композиция, вплита елементи, характерни за ръкоделията на жените от народа, а пищният наситен колорит препраща към ориенталската керамика.   

Изложбата се осъществява се със съдействието на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

Ще бъде открита на 3 юни в 18.30 часа с пърформанс на живо пред галерията и ще може да бъде видяна до 25 юни.

 

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.