"Възможни изложби" на Светлана Мирчева - спомени от идеи, случки, образи, срещи и работни моменти в САМСИ

04.06.2021
Снимка 1

Национална галерия

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

представя

Светлана Мирчева

Възможни изложби

10 юни – 11 юли 2021

Вернисаж: 10 юни 2021 от 17.00 до 20.00 часа,

САМСИ, бул. Черни връх 2

„Възможни изложби” се състои от серия номерирани рисунки, които показват духа на галерия Un Cabinet D’Amateur, съществувала в София от 2012 до 2017. Фокус на изложбата са творбите и художниците, представяни в нея – български и френски, обединени от иновативното мислене, визията и високия критерий на създателя на галерията Оливие Боасиер. Проектът се осъществява с подкрепата на програма “Творчески инициативи” на Национален фонд “Култура”.

В 12 голямоформатни и над 70 по-малки рисунки Светлана Мирчева споделя своите спомени от идеи, случки, образи, изложби, творби, срещи с художници и работни моменти. Използвайки фрагментарен подход, знаци и  текст, тя съживява отделни моменти, превръщайки ги във визуален архив на галерийния живот. Поредицата от номерирани рисунки-спомени започва с първата рисунка на манифеста на Un Cabinet D’Amateur за Æther Art Space в София от януари 2019, когато се оформя основната концепция за настоящата изложба.

Заглавието произлиза от самостоятелното представяне “Possible Exhibitions” на Светлана Мирчева в Nurture Art Gallery, Ню Йорк, през 2012 и предишните й изследвания, в които галерията е видяна като място за възможни изложби. „Възможни изложби”, 2021 дава начало на по-задълбочен проект, свързан с изследване на вундеркамерите по света и други галерии, работещи по подобен начин. Неделима част от изложбата са серия интервюта, които ще бъдат направени през нейното времетраене с всеки желаещ да сподели във видео разговор или с кратък текст свои лични преживявания, свързани с галерия Un Cabinet D’Amateur.

 

Светлана Мирчева

завършва Националната художествена академия в София. Учи и в летния клас на Олафур Елиасон в IUAV във Венеция. През 2004 е сред отличените с Международната награда за медийно изкуство на ZKM, Карлсруе, за проекта й “Грешки”. Била е арт директор в рекламните агенции Ogilvy & Mather, Demner, Merlicek & Bergman и Carre Noir Sofia и арт директор на печатното издание „Капитал Light“. През 2010 е сред номинираните за наградата БАЗА и през 2012 е българската  номинация за наградата Henkel за източноевропейско изкуство. Мирчева е един от кураторите на Sofia Design Week – 2012.

 

Галерия Un Cabinet D’Amateur

е представяла художниците: Луис Балц, Софи Кал, Жан-Шарл Бле, Калин Серапионов, Стефан Николаев, Мари Маяр, Стела Василева, Светлана Мирчева, Иван Мудов, Кирил Прашков, Алехандро Гери, Таня Глебова, Искра Благоева, Димитър Солаков, Мисирков/Богданов, Искра Благоева/Михаил Новаков, Стефания Батоева и други. Галерията е била домакин на поредицата „Срещи с Недко“ на млади български художници с Недко Солаков по негова идея и на архитектурни презентации като “For Architecture lovers only” на печелившия проект в “Reinvent Paris” на архитектите Су Фуджимото и Манал Ружди – OXO Architects. Un Cabinet D’Amateur издава арт книгите “Sechs Songs D'Amour” на Жан-Шарл Бле и “Look at Me, David” на Калин Серапионов, както и каталози за изложбите на Мари Маяр, Калин Серапионов, Стела Василева, Светлана Мирчева. Приятели на галерията са млади български архитекти, художници, ценители на изкуството.

 

За допълнителна информация:

Светлана Мирчева – 0889 916 577

Надежда Джакова, завеждащ филиал САМСИ – 0879 834 030

 

 

Наименования на творбите:

1.

Спомен #5, 2021

за входа на галерия Un Cabinet D’Amateur

и “Hang it all”, дизайн на Чарлз и Рей Иймс;

молив и гваш върху хартия Fabriano

Memory #5, 2021

for Un Cabinet D’Amateur Gallery entrance and on

‘Hang It All’, design by Charles and Ray Eames;

pencil, gouache on Fabriano paper

2.

Спомен #4, 2021

за работата на Брус Науман “Pay Attention” (1973)

до огледалото в галерия Un Cabinet D’Amateur;

молив и сух пастел върху хартия  Fabriano

Memory #4, 2021

of Bruce Nauman’s work, ‘Pay Attention’ (1973)

beside the mirror at Un Cabinet D’Amateur Gallery;

pencil, dry pastel on Fabriano paper

3.

Спомен #6, 2021

за плаката за изложбата на Марсел Дюшан “L'Œuvre de Marcel Duchamp” в Център Помпиду, Париж (1977);

молив, сух пастел и въглен върху хартия Fabriano

Memory #6, 2021

of the poster for Marcel Duchamp’s exhibition, ‘L’Œuvre de Marcel Duchamp’,

at the Pompidou Centre, Paris (1977);

pencil, dry pastel, charcoal on Fabriano paper

4.

Спомен #22, 2021

за креслото "Red Beaver", дизайн на Франк Гери (1986);

молив и сух пастел върху хартия Fabriano

Memory #22, 2021

of the Red Beaver Armchair, designed by Frank Gehry (1986);

pencil, dry pastel on Fabriano paper

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.