Отворено е гласуването за българските номинации за Еврокон 2021

05.06.2021
Снимка 1

Процесът по избора на българските номинации за европейските фантастични награди "Еврокон" 2021 продължава и започва втората и последна фаза – гласуването.

От 3 до 10 юни всички български любители на фантастиката ще имат възможността да гласуват за своите фаворити, представени в 14 категории, на сайта https://fandombg.org/eurocon/.

В различните категории са номинирани отличили се в последните години български писатели, издателства, романи, сборници, разкази, периодични издания, представления, художници, илюстрации, изложби и изобщо всичко и всички, популяризирали фантастичните жанрове в България. Две специални номинации са тези за дебют (автори и художници, станали популярни през последните 3 години) и за грандмайстор (личност с голям принос към фантастиката и фантастичната общност в продължение на поне 20 години). 

В миналото България е била представяна от номинации за Любен Дилов и Весела Люцканова. Първата българска награда във фестивала е от 1983 година за култовата библиотека „Галактика“. Миналата година фестивалът се проведе в Риека, Унгария. 

“Eврокон” е ежегоден фестивал за фантастика, който се провежда на територията на Европа. Това е събитието, което събира най-масово представители на фантастичния фендъм от различни европейски страни. В рамките на фестивала се провеждат множество лекции, кръгли маси и интервюта с известни автори пред публика. Събитието е съпътствано от изложения на фантастична литература и изкуство, а по време на официалното му закриване биват връчвани Европейските награди за научна фантастика. Следващата година изданието на фестивала ще се проведе в Амиен, родният град на Жул Верн. Любопитно е, че и България беше домакин на “Еврокон” – през 2004 година в Пловдив.

Повече информация може да се намери на сайта и във фейсбук събитието

 

С уважение,

Администриращият екип

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.