"По-истински от реалността": Изложба в галерия Структура на автори, печелили награди от международната мрежа YVAA

05.06.2021
Снимка 1

Галерия Структура представя

ПО-ИСТИНСКИ ОТ РЕАЛНОСТТА

Изложба на Леда Екимова, Игор Ешкиня, Дион Зекири,

Синиша Илич, Луиза Марган, Йохана Стръжкова

Куратор: Мария Василева

09 юни 2021 - 31 юли 2021

Откриване: 09 юни 2021 от 19.00 до 21.00 часа

С подкрепата на Trust for Mutual Understanding и Residency Unlimited, Ню Йорк

http://www.residencyunlimited.org
https://www.tmuny.org/

Изминалата година оголи много от проблемите, трупани с десетилетия. Направи ги по-ясно видими и по-болезнени. Едновременно с това като че ли разговорът за тях стана лесен и открит. Усеща се неизбежната му неотложност и това приканва участниците да бъдат по-смели и директни.

Съвременното изкуство много често има функциите да казва на висок глас неща, които иначе не са приети в публичното пространство. Във времена, в които „политическата коректност“ е на път да унищожи всяко нормално говорене и да заглуши истинските гласове, именно изкуството остава остров на свободния изказ. То все повече се превръща в коректив на реалността и в онзи неин огледален образ, в който се виждат всички кривини и несъвършенства.

Изложбата представя 6 художествени позиции на автори, печелили или номинирани за някоя от наградите от международната мрежа YVAA (Награди за млади художници) – https://www.yvaawards.org. Основана през 1990 г., това е една от най-устойчивите програми за културен обмен между САЩ и Централна и Източна Европа. Инициативата идва от Чехословакия, където Уенди Люерс, председателка на „Фондацията за гражданско общество”, заедно с няколко художници-дисиденти и с подкрепата на Вацлав Хавел, създават първата награда за млад художник с цел творчески престой в Ню Йорк. Днес в дванадесет държави в Европа (Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна Гора и Чехия) функционират подобни конкурси, менажирани от местни културни организации с нестопанска цел.

За изминалите 31 години през международната мрежа от награди се преминали стотици художници. Мнозина от тях са постигнали сериозни успехи и днес имат забележителни кариери. През 2011-2012 в Националната галерия на Братислава беше организирана изложба с 19 участници. Днес показваме шест от интересните примери на автори на различен творчески етап. Някои са утвърдени, други са в началото на своя път. Изборът е определен от качеството на работите, както и от категоричните обществени позиции, които създателите им заемат. Изразните средства и подходите са различни. Обединяващо е желанието околния свят да се види „оголен до костта“ с всички привлекателни и отблъскващи черти. Именно този подход ни предлага реалност, която често пъти е по-истинска от видимата.

За авторите

Синиша Илич (р. 1977, Белград; живее в Белград) учи във Факултета по изящни изкуства в Белград и работи в областта на визуалните изкуства и пърформанса. Творчеството му включва рисунка, живопис, инсталация, видео и авторска книга. Занимава се със социални явления и механизми, изследвайки различните форми на труд, социалното насилие, както и състоянията на напрежения и несигурност. Показвал е работите се в Тейт Модърн, Центъра Жорж Помпиду, Фондация Кадист, Париж, Кустраум Инсбрук, Музея за съвременно изкуство, Белград, Галерия Нова, Загреб и др. Сътрудничи си с театрала Боян Джорджев и с други художници и автори в редица съвместни работи.

През 2006 Синиша Илич получава Наградата Димитрие Башичевич Мангелос, Сърбия.

sinisailic.blogspot.com

Луиза Марган (р. 1983, Риека; живее във Виена и Риека) учи живопис в Любляна и перформативни изкуства и скултура във Виена. Тя изследва отношенията между личната и публичната сфера и разглежда начините, по които се изграждат общественото пространство и културните идентичности, анализирайки ролята на историческите разкази, идеологически размествания и изкуството в тях. Чрез дисекция на исторически, идеологически или естетически ценностни системи тя създава нови прочити на пространството, социалните отношения и бъдещите им проекции. Нейните творби са базирани на информация от архиви, проучвания на терен и перформативно използване на собственото й тяло, като често се формират чрез събиране и повторно контекстуализиране на различни намерени материали.

През 2007 Луиза Марган получава Наградата ОХО, Словения.

luizamargan.net

Йохана Стръжкова (р. 1984, Яблонец над Нису) завършва Академията за изящни изкуства в Прага при Милош Шейн, Вероника Бромова и Йиржи Пржигода. Учи един семестър в Училището по изкуства Cooper Union в Ню Йорк. Произведенията й, чийто фокус са пърформансът, видео пърформансът и фотографията, разглеждат представата за телесността на човека, неговите ежедневни дейности и предметите, които той използва и които го заобикалят. Те се характеризират с чиста, минималистична естетика, представяща (не)общата реалност, като крехка симбиоза от живи и неживи същества. Стръжкова представя работата си предимно в чешки независими галерии и институции като галерия Emil Filla в Усти над Лабем и галерия Ferdinand Baumann в Прага.

През 2016 г. Йохана Стръжкова е сред финалистите на наградата „Индржих Халупецкий“, Чехия.

johanastrizkova.cz

Игор Ешкиня (р. 1975, Риека) живее и работи в Риека, Хърватия. Завършил е живопис в Accademia di Belle Arti във Венеция (2002). „Игор Ешкиня изгражда своята архитектоника на възприятието като съчетание от скромност и елегантност. Художникът „изпълнява“ различни обекти и инсталации, улавяйки ги в техния интимен и мълчалив преход от двуизмерен към триизмерен формат. Той използва прости, евтини материали, като самозалепващи се ленти или електрически кабели, и ги развива и разплита с изключителна прецизност и математическа точност в рамките на строги пространствени параметри. Ешкиня дефинира друго качество, което надхвърля физическите аспекти и влиза в регистрите на въображаемото и недоловимото. „- Адам Будак

През 2004 Игор Ешкиня получава Наградата Радослав Путар, Хърватия.

igoreskinja.com

Леда Екимова (р. 1980, Свищов; живее в София) завършва Математическата гимназия в Плевен през 1999 г. и Националната художествена академия, София, през 2004 г. със специалност моден дизайн. Тя е съосновател на асоциацията Ескимо, основател на галерия Пистолет и на модната линия Чайка. Работи в областта на модата, театъра и визуалните изкуства. Творчеството и обхваща рисунки, обекти, инсталации и пърформанс. В художествените си произведения Леда Екимова се занимава с изследване на „непозволените“ територии на човешката душа и с разкриване на онези потискани чувства, които са симплекс на обществената норма.

През 2012 Леда Екимова получава Наградата БАЗА, България.

ledaekimova.com

Дион Зекири (р. 1996, Прищина) завършва бакалавърска степен по интериорен дизайн в Университета в Прищина (2018). Работи с различни медии като: инсталация, скулптура, видео и редимейд обекти. Художествената практика на Дион Зекири често се корени в личния му опит. В работата си той изследва теми като трансформацията на градските пространства, връзката между институциите и обществото и (не) функционалността на човешкото тяло. Той работи по теми на еманципацията, преосмисляйки реални емоционални или физически състоятния.

През 2018 г. Дион Зекири е сред финалистите на наградата Artist of Tomorrow, Косово.

 

  • Национален фонд култура: „Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в сферата на изкуствата“

 

Информация: Зоя Петрова, +359 885 890949, zpetrova@structura.gallery 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.