"Прекъсването на самсара": Ирония, но и топли цветове в разказите на Елена Алексиева

08.06.2021
Снимка 1

Думи за книгата

Тема на разказите на Елена Алексиева е природата на човешкото. Те мерят степените на чудачество и чешитлък, които природата на човешкото може да понесе, изпитват устоите ù при сблъсъка с абсурдите и нюансират тънката мяра между реалното и нереалното. С много ирония, но и с много топли цветове, с фин усет и с богат, разгъващ силата си език, Елена Алексиева събира нишките от трудното живеене на въпросните малко странни хора, на които привидно все нещо не им достига, макар дълбоко в себе си да крият доказателствата за щастието.

Амелия Личева

Мнозина писатели се опитват от малка случка да напишат разказ. Елена Алексиева умее обратното: от материал за повест, новела или роман да сътвори виртуозни истории. И да ги подреди така, че наистина да звучат с романова сила.

Александър Секулов

Като редактор много отдавна не бях чел книга с такова вълнение и нарастващо удоволствие. Разнообразни във фокуса и направата си разкази, внимателно уплътнени във възможностите си да изненадват, с двойствена атмосфера. Да живее славно „Прекъсването на самсара“!

Борис Минков

 

За автора

Елена Алексиева е автор на 13 книги с поезия и проза, сред които сборниците с разкази “Читателска група 31”, “Кой” и “Синдикатът на домашните любимци”, романите “Рицарят, дяволът, смъртта”, “Нобелистът” и др. Занимава се и с драматургия, като през 2014 г. излиза сборникът й с пиеси “Ангелски огън”, а през 2015 и монодрамите й под заглавие “Жертви на любовта”. Носител е на наградите „Хеликон”, „Аскеер” и „Икар” за съвременна българска драматургия, както и на наградата на Обществото на независимите театрални критици в България. Разказът й „Лунапарк“, публикуван в американското списание Hayden’s Ferry Review, е номиниран за наградата Pushcart.

Нейни книги са преведени на френски, испански, руски и сръбски. Има редица публикации в периодични издания и антологии на английски, френски, немски, испански, руски, полски, унгарски и други езици.

 

Издава: Издателство Жанет 45 (2021)
Заглавие: Прекъсването на самсара, юни 2021
Автор: Елена Алексиева
Художник: Люба Халева
Редактор: Борис Минков
Корична цена: 16.00 лв.
Жанр: Проза, разкази
Брой страници: 184 
ISBN 978-619-186-574-1

 

Информация: Гергана Георгиева, Жанет 45

Фото: Георги Ангелов

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.