"Вчера, днес и утре" - ретроспективна изложба на именития Васил Стоев в рамките на "Варненско лято" 2021

29.06.2021
Снимка 1

Арт галерия Ларго представя

Васил Стоев

Вчера, днес и утре

изложба – живопис

30 юни – 20 юли 2021

Откриване: 30 юни 2021 от 18.30 часа 

На 30 юни 2021 година в Арт Галерия Ларго ще се открие самостоятелна изложба на  пловдивския художник Васил Стоев. Експозицията е под мотото „Вчера, днес и утре” и е част от съпътстващата програма на Международен Музикален Фестивал „Варненско лято” 2021, благодарение на специалната покана на неговия Артистичен директор Марио Хосен.

Васил Стоев ще представи за първи път своя самостоятелна изложба в „Ларго”, но той е добре познат както на варненската публика, така и на ценителите в България и в Европа. Има над 80 самостоятелни изложби в най-престижните европейски галерии и е един от много малкото български художници, забелязан и поканен от експертите на „Сотбис” да представи свои картини на техни търгове. Първото му появяване в „Сотбис” е през далечната 1989-та година, като на търга се откупуват две негови творби. Тридесет години по-късно от „Сотбис“ го канят отново, този път за техен търг във Виена. И отново една от картините му е откупена и то след сериозно наддаване. Още като съвсем млад художник е забелязан на своя изложба в София от виенска галеристка и поканен да се представи самостоятелно във Виена. Изложбата му там минава с голям успех, като още на откриването американска колекционерка откупува три от творбите. Така младият пловдивчанин е припознат от европейски и презокеански колекционери и галеристи, преди дори да е успял да отвоюва своето място на художествената сцена в България. И този международен успех го съпътства и до днес, след повече от 40 години творческа дейност и множество награди и откупки от чуждестранни музеи и обществени колекции.

Разказваме всичко това, за да подчертаем значението и мястото на Стоев като един от съвременните творци с особени заслуги за легитимирането на българското изкуство на европейската сцена.

Васил Стоев, Старата крепост

Настоящата експозиция в галерия „Ларго” е своеобразна ретроспекция на творчеството на Васил Стоев. Тя е от поредицата изложби, с които пловдивчанинът отбелязва своя 70-годишен юбилей, изпълнен през 2020-та година. Заради пандемията планираното за 2020-та година събитие в галерия Ларго беше отложено, но сега варненци ще имат възможността все пак да му се насладят. Освен най-новите творби, рисувани специално за Варна, сред 24-те платна ще видим картини, рисувани в края на 80-те години, и други, рисувани в последните 15 години от 2005-та до днес. Така опитното око ще може да открие и да се наслади на развитието на един творец в един немалък времеви отрязък.

Васил Стоев е един от символите на модернизма у нас, някои (пък и самия той) го определят като абстрактен художник. В неговите платна обаче често има изявена фигуралност, начинът, по който той изгражда композициите си, трудно би могъл да се определи само като абстрактен, хармонията в картините му е много характерна за творческото му верую. За него проф. Иван Маразов казва: „На пръв поглед картините на Васил Стоев изглеждат освободени, направени на един дъх, "изпяти". ... Но зад тази привидна живописна лекота се крие една неподозирана енергия на конструктивното начало. И тя проличава в организацията на композицията. Дори когато фигурата напълно отсъства, картинната структура се създава от контрасти. Най-често свободните, дори хаотични ярки мазки, които образуват фактурен "остров" в центъра на платното, са противопоставени на сравнително гладки едноцветни повърхности.”

Васил Стоев, Морски фар

В настоящата изложба в „Ларго” ще се насладим именно на такива творби, направили от Стоев един от моментално разпознаваните творци. Живописната повърхност се развива като една сложна симфония, чистите тонове и монохромни участъци, чрез които той така много обича да структурира пространството в творбите си, звучат като цигулкови сола - изящни и съвършени. В същия момент фигуралните композиции са с богата и усложнена цветност, като една обогатяваща се и усложняваща се с всеки такт мелодия. Фигурите в картините стоят тежко и непоклатимо на мястото си като древни каменни речни идоли, сиво-зелени от патината на времето, свързващи ни сякаш като с котва, със земята под краката ни („Ден и нощ”, „Между сянката и светлината”). В други творби противно на очакванията на зрителя лекотата и светлите тонове извират от недрата на картината, както лека сонатина, засвирена от нежните пръсти на девойка. И тези леки тонове се издигат нагоре в творбата, опитвайки се да разбият положения, отново противно на очакванията, тежък като планина, непробиваем живописен слой, изграден от сложни охрено-сиво-зелени тонове („Старата крепост”, „Лагуна”). В картините от настоящата изложба ще усетим толкова характерната за творчество на Стоев устремност, динамика и вътрешно напрежение, които често сякаш „насичат” живописната повърхност, „изхвърлят” елементите далеч в Космоса и после бавно и полека, те се връщат и преподреждат върху платното по нов, непредсказуем за нас, но типичен „васил-стоевски” начин.

Особено интересни в изложбата са голямо-форматните творби „Сънят на Франциско” и „Улица”. Докато в „Сънят...” Стоев е съзерцателен, приглушената гама в различни нюанси на синьо и сиво ни кара, като че ли, да пристъпваме на пръсти, затаили дъх да не смутим съня на Франциско, то в „Улица” художникът е вложил иносказателност, философско звучене, а богато развитата гама на зеленото придава на творбата жизнеутвърждаващ и оптимистичен заряд. Едва ли тази програмна работа е нарисувана специално за да онагледи мотото на настоящата изложба, но трите изобразени женски фигури биха могли да символизират вчерашния ден, настоящето и бъдещето, така както „Улица”-та може да се приеме като символ на нашия живот, на нелекия път, който всеки от нас извървява, сменяйки утре с днес, а днес – с вчера.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 30 юни 2021 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 20 юли. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

Васил Стоев

Васил Стоев е роден в гр. Първомай на 07 август 1950 г. Завършва Националната Художествена Академия през 1979 г. при проф. Александър Поплилов. Има над 80 самостоятелни изложби и участия в сборни експозиции в редица престижни български и европейски галерии, музеи и арт изложения, някои от които: „Muse'е del'Athenee“ Женева, Швейцария; „The Museum of Modern Art“ Папендрехт, Холандия; Галерия „BernardFelli“ и Галерия „Celine“, Париж, Франция; Галерия „Cornerstone Galleries“ Калифорния, САЩ, галерии в Австрия, Турция, Малта, Италия, Белгия, Великобритания, Дания, Япония и др. Васил Стоев е носител на престижни награди: I-ва награда на СБХ, категория Плакат; Награда за участие, първа степен в Международно Биенале на изкуствата, Малта; Награда на град Пловдив за живопис. Негови творби присъстват в музеи и публични колекции на Музей Mimara, Загреб, Хърватска; Национален музей за изящно изкуство, София, България; ГХГ в София, Пловдив и Бургас; Национален Художествен музей Валета, Малта; Фондация TempreArt, Малта; Асоциация на художниците и писателите Nidd'Aigle, Белгия; Музей за съвременно изкуство, Малта; Музей Tempra, Малта; Музей за съвременно изкуство – Sammlung Hadwiger. Негови творби са появяват на аукционите на Сотбис в Лондон, Англия и Виена, Австрия.

 

Информация: Нели Вълчева, галерист

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.