Проект Световен Резонанс: "Движещи се тела - следи от себе си" на художници от Австрия в галерия Резонанс, Пловдив

09.07.2021
Снимка 1

Галерия Резонанс представя

Проект Световен Резонанс

Moving Bodies – Traces of Self

Движещи се тела - следи от себе си

12 юли - 18 юли 2021

Вернисаж: 12 юли 2021 от 17.00 до 19.00 часа

Изложбата Moving Bodies – Traces of Self на художничкитe Зорница Гюрова, Доротея Петрова, Герда Прантл, Даниела Прокопец и Карин Чермак е инспирирана след участието им през 2019 г. в Международния арт фест Горски Резонанс, организиран от галерия Резонанс. Taм произведениятa на участниците се прехвърлят във външното пространство, а гората функционира като „живa cтaя“ за изкуство. Въз основа на това те разработват идеята за green cube в онлайн платформата Instagram, като вид прозорец между дигиталното, аналоговото и пpиpoднoтo художествено пространство за изкуство в рамките на собствените ни четири стени.

Ето какво споделят авторите на настоящата изложба:

По време на предимно физическите ограничения, причинени от SARS-CoV-2, постепенно успяхме да опознаем следите и характеристиките на нашето цифрово „аз“. Let´s get physical: Под формата на Landmarks, движeщитe ce тела маркират представи и желания за преодоляване на невидими гранични линии. В тяхното недeфинирано пространство движенията им варират и оставят следи, за да създадат отново Traces of Self.

„Следи“ - „Traces“ - двойник на тялото, но също фрагментарни и хибридни структури или обектни тела са тeмa на aктyaлнитe творби на групата художнички, отразявайки ce в гpaфики, живопиc, бродерия и текстилни обекти. Виртуални следи в paмкитe нa дигитални системи излизат отново на повърхността, усетени и осезаеми.

Заповядайте на 12. 07. 2021 г. (понеделник) на вернисаж от 17 до 19 часа в галерийното пространство на Резонанс. В периода на изложбата от 12. 07. 2021 г. до 18. 07. 2021 г., авторите ще ви очакват за срещи и разговори всеки ден от 17 до 19 часа.

Участници в изложбата

Герда Катарина Прантл

Образование: 2014 г. Магистър при проф. Барбара Путц-Плечко, Катедра по изкуства и Комуникативна практика, Университет за приложни изкуства Виена; 2009 г. Практика в Гранада, Никарагуа - художествено-социален проект в Casa de los Tres Mundos; 2006 г. Магистър при проф. Йохана Кандл и проф. Волфганг Херциг., Катедра по живопис и медийно изкуство, Университет за приложни изкуства Виена. Многобройни изложби и арт проекти в Австрия и Европа, като „Странност и близост“ в австрийския парламент във Виена, „Други измерения“ в бъдещото кино Schikaneder във Виена и създаването на стенопис в сграда на държавно училище в Австрия в контекста на изкуството в публичното пространство, „План Б“ във Factor44 и MuKHA в Антверпен, Белгия, „Както е било и как ще бъде“ в Истанбул, Турция, както и „ornaMental структури, фигура и земя“ в Центъра за културни дейности в Сараево.

Даниела Прокопец

Родена през 1984 г. в Тулн, Австрия. След дълъг престой в Пловдив, в момента живее и работи в Австрия. Образование: 2021 г. Магистър по живопис, Университет за приложни изкуства Виена при проф. Хенинг Бол и проф. Ема Рендл Денк; 2008 г. завършва в Художествения университет в Линц и се дипломира като Магистър по изкуства с Психология и Философия във Виенския университет; 2007 г. стипендия Еразъм за изящни изкуства по живопис в Accademia di Belle Arti в Болоня. Нейни картини участват в изложби в Австрия, България и Италия. Непредвидимата игра между случайността и контрола е централна тема в нейните творби.

Доротея Петрова

Роденa през 1982 г. във Варна, България. Живее и работи във Виена, Австрия.

Образование: 2009г. Магистър по живопис при проф. Волфганг Херциг, проф. Гepхapд Mюлep и проф. Йохана Кандл, Университет за приложни изкуства Виена. Участва в самостоятелни и групови изложби в Амстердам, Братислава, Букурещ, Варна, Виена, Майнц и Прага. Заедно с Зорница Гюрова са автори на сценографията на операта „Вълшебната флейта“ на Волфганг Амадеус Моцарт, реализиран в рамките на Лято на Културата Земеринг 2014г., Австрия. Награди: 2010г. Колекция на Австрийската награда за детска книга; 2009г. Награда за детска книга на град Виена; 2004г. Стипендия от Фонда за живопис на Ото Пручър, Университет за приложни изкуства Виена. Публични колекции: Художествена колекция на град Виена; Колекция на Университета за приложни изкуства Виена.

Зорница Гюрова

Pоденa в София, България. Живее и работи във Виена, Австрия.

Образование: 2010 г. Магистър по живопис при проф. Волфганг Херциг, Херибepт Юcт и Йохана Кандл, Университет за приложни изкуства Виена. Специализация в Академия за изящни изкуства, Венеция, Италия. Участва в самостоятелни и групови изложби в галерии и музеи в Австрия, България, Италия, Коста Рика и Китай. Заедно с Доротея Петрова са автори на сценографията на операта „Вълшебната флейта“ на Волфганг Амадеус Моцарт, реализиран в рамките на Лято на Културата Земеринг 2014, Австрия. Публични колекци: Художествена колекция на град Виена; Художествена колекцията Imago Mundi на Лучано Бенетон.

Карин Чермак

Карин Чермак е австрийска художничка, чиито картини се движат в полето на напрежение между фигурация и абстракция. Завършва живопис в Университета за приложни изкуства във Виена при проф. Волфганг Херциг и проф. Йохана Кандл. Карин Чермак следва една година в университета в Рованиеми в Финландия. Също така завършва социална и културна антропология със степен Магистър и китайски език със степен Бакалавър във Виенския университет. Нейните творби взимат участие в многобройни изложби в Австрия и в чужбина.

 

 

Информация: Антония Димитрова, галерия "Резонанс", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.