Пловдивската приложничка Маргарита Рачева – Дика ни разхожда край декоративни градски къщи в изложбата си "Релефни пейзажи"

30.07.2021
Снимка 1

ГХГ - Пловдив представя

Маргарита Рачева

Релефни пейзажи

03 - 21 август 2021

Откриване: 03 август 2021 от 18.00 часа

Постоянна експозиция "Мексиканско изкуство"

Художничката Маргарита Рачева ще открие своята самостоятелна изложба „Релефни пейзажи“ на 3 август от 18:00 часа в Постоянна експозиция „ Мексиканско изкуство“ (ул. „Артин Гидиков“ №11, Стария град). Известна като професионален аранжор на различни по функция и обеми обществени и частни обекти, Маргарита Рачева се изявава и като разпознаваем автор на свободни собствени творби, създадени най-често от дърво, но винаги въздействащи с декоративния си език. И сега ни представя своята интерпретация на орнаментирани фасади на пловдивски нотабилски къщи, а също и релефи на екзотични марокански постройки.   

Маргарита Рачева е завършила Руската езикова гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив.

През 1973 г. се дипломира със специалност „Аранжиране на витрини и щандове“ в Техникума за художествени занаяти в София. Следва дълга и продуктивна кариера на аранжор във всички организирани и национални изложби към Художествения комбинат в град Пловдив – международни панаири, договаряния, ТНТМ, в пловдивската Модна къща „Валентина“, във всички пролетни изложби на Задругата на майсторите в Стария град. След 1989 г. е на свободна практика, аранжира витрини, редовно реди и изложбите на Камарата на занаятчиите в Пловдив. На щат в „Либра“, тя оформя рекламните витрини на аптеки в Южна България. Нейно дело е аранжирането на пространственото оформление на музея към Рилския манастир, на музей „Трапезица“ във Велико Търново. Прави и самостоятелни изложби със свои приложни творби.

„Релефни пейзажи“ ще продължи до 21 август.

Маргарита Рачева - Дика

1970 - завършва Руска езикова гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив.

1973 - дипломира се в Техникум за художествени занаяти в София, специалност „Аранжиране на витрини и щандове“

1973 - започва работа като аранжор към ОКС – Пловдив и за всички организирани и национални изложби към Художествения комбинат в град Пловдив – международни панаири, договаряния, ТНТМ и други.

1976 – 1989 - аранжор в Модна къща „Валентина“, Пловдив.

През тези години аранжира и всички пролетни изложби на Задругата на майсторите в Стария град.

От 1989 г. е на свободна практика – аранжира ръчно изработени изделия за магазинната мрежа, редовно реди изложбите на Камарата на занаятчиите в Пловдив.

2005 – 2007 - щатен аранжор в „Либра“ - оформя рекламните витрини на аптеки в Южна България.

Аранжира пространственото оформление на музея към Рилския манастир (2007).

Тапицира старинни мебелни гарнитури в къща „Хиндлиян“ (ОИ „Старинен Пловдив, 2015)

Аранжира музея „Трапезица“ във Велико Търново (2017).

През декември 2018 г. има самостоятелна изложба „Релефни пейзажи“ в двора на читалище „Иван Вазов“ в Пловдив със съдействието на Фондация „Стойна Кръстанова“.

 

Информация: Гергана Мерджанова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.