"По страните на Моравия": Димана Иванова и "Розово слънце" е българското участие в десетото юбилейно издание на чешко-словашкия поетичен фестивал

13.08.2021
Снимка 1

От 30 юли до 1 август 2021 година се състоя отново присъствено десетото юбилейно издание на чешко-словашкия поетичен фестивал „По страните на Моравия”. Фестивалът се организира и е основан от чешката поетеса Ярмила Мозова и словашкия поет, историк и генеалог Владимир Петрович. Той се провежда година в чешкото градче Ходонин, а следващата – в природно-лечебния курорт Смърдаки в Словакия, но десетото юбилейно издание се състоя в няколко града едновременно – Ходонин в Чехия, и Холич и Смърдаки в Словакия.

Фестивалът е международен като в него участват предимно поети от славянските страни, но и такива, които са свързани по някакъв начин с чешката и словашка култура. В десетото му издание имаше отново българско участие – на поетесата Димана Иванова, която представи новата си стихосбирка „Розово слънце”, излязла в издателство „Ерго” в София тази година и с финансовата подкрепа на програма „Култура” на Столична община. Авторката прочете свои стихове от книгата двуезично – в оригинал на български език, и на словашки език в превод на Гана Гичева. Освен словашките и чешки гости, във фестивала взеха участие полските поети Йежи Сташевич, Ян Шчурек, румънският поет Мирча Дан Дуца и унгарският поет Шандор Халмоши.

Фестивалът се откри на 30 юли в Худжествената галерия на град Ходонин, като след това поетите имаха официално четене в сградата на театър „Беседа” в град Холич, която се стопанисва и обновява от семейство Швърчкови. В края на 19 век те инвестират собствени средства, за да превърнат сградата на фабрика от 18 век в Холич в почти разрушено състояние в сграда на театър, която служи и до днес за провеждане на културни събития. След поетичното четене имаше вълнуващо продължение – вечерта завърши с разходка в Холичкия замък. На 31 юли се проведоха още две четения – на палубата на кораба „Констанция”, с който поетите преминаха по река Моравия от пристанището на Ходонин до словашката граница и обратно. Четенето беше съпроводено от музиката на двама бардове – словашката поетеса-бард Беата Курацинова и Петър Жижала Урбанек от Стражнице. Второто четене беше в природно-лечебния курорт Смърдаки и в него взеха участие само международните гости на фестивала. На четенето присъстваха кметът на град Смърдаки – Ингрид Трипшанска, заместник-кметът Емилия Павликова, директорката на лечебния курорт Смърдаки – Мария Хлавнова и директорката на Градската библиотека в град Сеница – Силвия Самекова.

Наградата на фестивала – плакет и официален диплом, която беше връчена през 2018 година на българската поетеса Димана Иванова за нейната поезия и широка дейност на подпомагане на българо-чешките и словашки културни и литературни взаимоотношения чрез преводната ѝ дейност, се връчи на десетото издание на фестивала на словашкия поет и културен деец Мирослав Капуста за неговото творчество и дейност на разширяване на междуславянските взаимоотношения с фестивала „Арс поетика неосолиенсис” в Банска Бистрица.

 

Информация: Организаторите

Фото: Архив на Димана Иванова

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.