33 фотографски момента представят калейдоскопичен Пловдив в изложбата на немеца Йост-Йохен Вакер

23.08.2021
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Йост-Йохен Вакер

"Калейдоскоп Пловдив –

впечатленията на един немец"

фотография

30 август - 07 септември 2021

Откриване: 30 август 2021 от 19.00 часа

Със съдействието на госпожа Мариана Чолакова,

Почетен консул на Федерална Република Германия в Пловдив

В началото на есенния сезон за една седмица пространството на галерия Аспект приютява една необичайна фотографска изложба, чийто автор е не само наш добър приятел, но и голям приятел на България.

Йост-Йохен Вакер е разностранно развита личност, интересите му се разпростират в много различни сфери, но най-силната му връзка безспорно е с изкуството във всичките му жанрове – колекционира живопис, участва в оперни постановки, пише, занимава се с фотография. А за нас, като българи, най-интригуваща е неговата дългогодишна връзка и пристрастеност към България, към нейната история, природа и вековна култура. В течение на много години Вакер пътува из страната ни, опознава я, запечатва с фотоапарата си всичко, което го впечатлява. Нещо повече – той е своеобразен посланник на България в Германия – популяризира, убеждава, агитира в полза на страната ни и не се уморява да повтаря колко е несправедливо, че немците знаят толкова малко, и то предимно негативни неща, за България и българите. 

Йост-Йохен Вакер

Description: C:\Users\Олга\Desktop\Wacker\BG1_6323 (1).jpeg
Роден през 1968 година, той се запознава с фотоапаратите още в ранна възраст и очарованието им не го е напуснало и до днес. До новото хилядолетие снима аналогово на лента, а след това –  дигитално. Запазил е детския си поглед към цветовете, формите и структурите. От една страна го привлича изображението в близък план, което не може да бъде точно разгадано, от друга - тайнта се разкрива само при внимателно вглеждане. Понякога е обикновена или комплексна структура, контраст, игра на цветове, които той иска да задържи. И не на последно място цветните настроения го омагьосват.

Description: C:\Users\user\Desktop\aspekt\1.jpeg

За премиерната си изложба в България Вакер е избрал своя личен калейдоскоп от 33 момента, запечатани в Пловдив в периода 2010 до 2020 година. Пловдив е негова слабост, посещава го при всяко идване в България, а често води и свои приятели, които на свой ред се влюбват в града ни. С толкова многопластови впечатления го напуска всеки път – вдъхновение и стимул отново да бъде завладян при следващото си посещение.

Description: C:\Users\user\Desktop\aspekt\25.jpeg

В родната си Германия Вакер вече е осъществил няколко фотографски изложби, често на тема България. Личната му обвързаност е отворила сърцето му за нашата завладяваща страна. И тук го ръководят контрастите, вдъхновяват го съкровищата на тази, за съжаление, подценявана страна, с нейната голяма история, спиращи дъха природни забележителности, жива култура и вкусна кухня, а най-вече сърдечността на нейните жители.

Изложбата ще бъде открита от госпожа Мариана Чолакова, Почетен консул на Федерална Република Германиа в Пловдив, на 30 август, понеделник, в 19.00 часа. Всички включени в изложбата фотографии се продават и ще бъдат на разположение на публиката до 7 септември.

 

Информация: Олга Николова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.