"Въздигане. Първият випуск": 125 години от създаването на Националната художествена академия

10.09.2021
Снимка 1

Софийска градска художествена галерия представя

Въздигане. Първият випуск

125 години от създаването на

Националната художествена академия

14 септември – 28 ноември 2021

Откриване: 14 септ. 2021 от 18.00 часа

Първите години след Освобождението на България са сложно и преломно време. Изграждането на модерната българска държава е динамично и върви едновременно в много и различи посоки – от дебатите за вътрешните и външните политически въпроси до създаването на новите закони, през строителството на държавни, политически и културни институции, до изграждането на икономика, образование и култура.

След полагането на основите на висшето образование у нас (създаването на днешния Софийски университет „Св. Климент Охридски“, 1888 г.) държавните мъже обръщат внимание и на необходимостта от развитие на изкуството в страната. В средата на 90-те години на ХIХ век тогавашният министър на народното просвещение Константин Величков и членовете на Дружеството за поддържане на изкуствата обединяват усилия и подготвят законопроект. След оспорвани дебати за необходимостта от художествено образование в България, на 17 февруари 1896 г. е приет закон, с който се учредява Държавното рисувално училище (днес Национална художествена академия).

125 години по-късно в залите на Софийска градска художествена галерия се представя поглед към учителите и учениците, положили основата на българското изкуство и посветили живота си да изградят и възпитат художествен вкус. В първия випуск на Държавното рисувално училище са приети 48 учащи. По-голямата част от тях са представени в изложбата с над 80 творби. Сред рисунките и първите опити с маслени бои на добре познати автори като Александър Божинов, Андрей Николов, Асен Белковски, Господин Желязков, Димитър Даскалов, Димитър Радойков, Марин Георгиев Устагенов, Петко Манчев, Стефан Иванов, Харалампи Тачев, Цено Тодоров могат да се разгледат и произведения на не толкова познати имена като Богдана Фисчиева Иванова, Борис Блъсков, Никола Тонев, Михран Гарабетян и др. Музейната сбирка към НХА, в която се пазят ранните произведения на редици наши художници, разкрива как започва пътят на един творец. По неравните краища на рисунките се разчитат подписите на техните учители – Иван Мърквичка, Ото Хорейши, Ярослав Вешин, Антон Митов, Иван Ангелов, Борис Шац, които са само част от преподавателите, представени с творби в изложбата.

 

 • Основен партньор в проекта е Националната художествена академия.

 

 • Подбраните произведения са от колекциите на Националната галерия, галериите и музеите във Враца, Добрич, Казанлък, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол, както и от частни колекции. Изложбата е съпътствана от двуезичен каталог.

 

Автори и творби:

Теодор Рали (1852–1909)
Изкушение, 1896
маслени бои върху платно, 76 х 107 см
Национална галерия

Иван /Ян-Вацлав/ Мърквичка (1856–1938)
Майка и дете, началото на ХХ в.
маслени бои върху платно, 94,5 x 80,5 см
Софийска градска художествена галерия         

Марин Василев (1867–1931)
Робиня, началото на ХХ в.
гипс, 47 х 22 х 33 см
Художествена галерия – Казанлък  

Петко Димитров Клисуров (1865–1933)
Профил на мъж, 1889
маслени бои върху платно, 43,5 х 32,5 см
Софийска градска художествена галерия

Господин Желязков (1876–1937)
Голо тяло, ок. 1900
маслени бои върху платно, 91 х 74 см
Художествена галерия – Добрич

Стефан Иванов (1875–1951)
Етюд – голо тяло, 1902
маслени бои върху платно, 68 х 151 см
Музейна сбирка на Национална художествена академия

 

Информация: Петър Димов, Маргарита Енева, Връзки с обществеността, СГХГ

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.