Реставрационното ателие на ГХГ Пловдив отвори врати за бъдещи иконописци

21.09.2021
Снимка 1

Дванадесетокласници от ателието по иконопис в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ посетиха Реставрационното ателие на Градска художествена галерия - Пловдив. Техният водещ преподавател по специалността Траян Добрев запозна бъдещите иконописци с реставраторите на галерията, които също са възпитаници на пловдивската художествена гимназия. Младежите научиха за основните принципи при реставрацията на картини и икони от Марин Бекирски, който им показа специализирани материали, химикали и уреди, използвани в процесите на реставрация и консервация на художествени произведения. Учениците видяха и част от ценинте картини, които реставраторите подготвят за излагане в обновената Постоянна експозиция на ул. „Съборна“ №14А.

Реставрационното ателие е разположено в специално оборудвани помещения в сградата с голямата Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32.

Следващият ден, в който то ще отвори врати за външни посетители, е 24 септември от 10 до 17 часа.  

Инициативата е посветена на Европейските дни на наследството, които се провеждат за 38-и път в страните от ЕС. До края на септември децата, които посетят с придружител Иконната сбирка на ул. „Съборна“ №22 в Стария град, ще имат забавно предизвикателство - да открият иконата с образа на светеца, чието име носят. Екскурзоводът ще им разкаже за живота и духовните подвизи на светията, както и със символиката и предназначението на иконите.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.