Мариана Маринова представя живописни "Градини на медитацията" в галерия Аспект, Пловдив

23.09.2021
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Мариана Маринова

Градини за медитация

29 септември – 19 октомври 2021

Вернисаж: 29 септември 2021 от 17.00 до 20.00 часа

Имам удоволствието да представя още един нов за галерия Аспект творец, а именно Мариана Маринова с живописната ѝ изложба „Градини за медитация“. Въпреки, че за галерията е нов автор, тя е утвърден и популярен художник с над 40 реализирани самостоятелни и групови изложби, като последната ѝ изява в Пловдив е  през 2015 година.  

За изложбата си в Аспект Мариана Маринова е подготвила двадесетина средни по формат картини, повече от половината рисувани специално за настоящата експозиция. „Когато съм на място, което ме вдъхновява, се чувствам като преродена, сякаш правя медитация“ – споделя авторката за мотото на тази колекция. Всяка картина има своя история, която може да бъде разказана, Мариана обича да се връща на любими места, да ги пресъздава отново, но винаги по нов начин, пречупвайки ги през своя поглед и светоусещане. Ако обаче очаквате конкретика, ще останете разочаровани – нищо в картините не подсказва точно място или време, те са нещо съвсем различно – взрив от цвят и светлина, неизчерпаем извор на енергия. 

„Художничката си играе едновременно и със светлината и със сянката, като ги замества с цвят. Използва цветни двойки, като събира и влюбва допълнителните цветове от спектъра – зелено с червено, оранжево със синьо, жълто с лилаво... Тук те не просто се допълват - те влизат в диалог, пеят и ни изнасят спектакли. Цветът е другото формообразуващо важно в изкуството на Мариана. Тук тя тръгва от големите освободители на цветовете – постимпресионисти, фовисти. Следва уроците на любимия професор Иван Кирков и неговия асистент Андрей Даниел – работи с чисти и ярки багри, а изкуството й стои здраво стъпило от „светлата страна на живота“, както се изрази Георги Господинов за творчеството на Андрей Даниел.“ – така Мария Ландова характеризира творчеството на Мариана Маринова. „Вир“, „Цветя и птици“, „Пикник в гората“ или „Шипков храст“ – пред която и картина да се спра, тя ме притегля, увлича във водовъртеж от багри и светлина и сякаш попадам в друго измерение – на чиста духовна радост, която ме приканва да се отпусна и да медитирам сред чудните градини. И тове е, може би, най- голямото достойнство на живописта на Мариана, че прави хората щастливи.

Изложбата ще се открие на 29 септември, сряда, с вернисаж от 17.00 до 20.00 часа и Градините за медитация ще бъдат достъпни до 19 октомври. Неека всеки, който желае да се потопи в тях и да се отдаде на своя собствена медитация сред картините, да дойде да се наслади на прекрасната живопис, а защо не и да отнесе късче  положителна енергия в своя дом.

 

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.