"КУИЪР РОМА. Силата е в нас": София куиър форум 2021 е посветено на малцинствата от ромски произход

29.09.2021
Снимка 1

Националната галерия

Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство

Арт фондация "Дома" представят

София куиър форум 2021

КУИЪР РОМА. Силата е в нас

30 септември – 7 ноември 2021

Вернисаж: 30 септември 2021 от 18.00 до 20.00 часа

САМСИ, бул. Черни връх 2

Тазгодишното издание на форума е посветено на малцинствата от ромски произход, тяхната идентичност и жизнен опит в международен контекст. Артистите Селма Селман и Питър Лий и кураторът Мартина Стефанова представят в три пространства изложби на международни артисти от ромски произход в диалог с техни български колеги. За първи път Националната галерия е домакин, в Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство, на  една от проявите. Галерия DOZA и независимото пространство Aether Art Space са другите домакини.

Селман и Лий пишат в своя манифест за форума: „Това издание не е просто поредният символичен жест. То е призив за преосмисляне на нашите възможности и колективното ни бъдеще, давайки си сметка за чувствата и проблемите на едно силно дискриминирано население, както и създаване на пространство за обмен на добри практики". В своя проект двамата артисти представят възможностите за социална съпротива чрез технологиите и социалните медии.

Мартина Стефанова създава диалог с българските артисти, който рефлектира в темата, позовавайки се на популярни клишета в българското общество и ролята на половете в малцинствената група. Към изложбата са предвидени и няколко пърформанса, сред които са огнено шоу на пловдивската актриса Донка Кьосева за историята на една женска връзка, колаборация между артиста Войн де Войн и нашумялата интернет звезда Gibo Baby, онлайн дискусии и кино програма.

В Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство ще бъдат представени Селма Селман, Едгар Ендресс, Лекси Фльорс, Робърт Габрис, Донка Кьосева, Аарън Ротт, чиито работи обхващат теми като бъдещи утопии, сексуална дискриминация и социални роли, трансетнически съюзи и др. Заедно с тях в галерия DOZA ще се включат в диалога и Pretty Loud, Викенти Комитски, Войн де Войн, а в деня след откриването, в независимото пространство Aether Art Space ще може да се гледа арт проектът на младата румънска звезда Алина Сербан – носител на наградата за най-добра актриса на Германската актьорска гилдия през 2020, номинирана и за най-добра актриса от Германските филмови награди, 2020 за главната си роля в „Gipsy Queen“.

 

София куиър форум 2021 си сътрудничи с Арт фондация „ДОМА“, която организира събитието с подкрепата на Национален фонд “Култура”. 

Може да научите повече за събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/869981367011734

За контакт: Мартина Стефанова, Арт фондация „ДОМА“ 0888 444 205

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.