Победител и наградени в четвърти Международен екслибрис конкурс Варна

30.09.2021
Снимка 1

На 22 септември 2021 в Арт галерия Ларго се откри изложбата със селектираните творби в четвъртото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. За участие в конкурса на адреса на галерията бяха получени творби от 209 автори от 38 държави. Най-много участници имаше от Русия – 30 художници, следвани от България – 22 автори, както и от Италия и Украйна с по 20 артисти.

Журито на конкурса с председател известният български художник Димо Колибаров и членове Анна Тихонова, Румен Нечев, Димо Миланов и Нели Вълчева, имаше нелеката задача да определи селектираните, призьорите и да подбере творбите за изложбата и за каталога на конкурса сред 574 изпратени творби. След двудневна усилена работа журито направи своя избор и победителите бяха обявени на церемонията по откриването на изложбата в галерия Ларго.

Носител на Първа награда в конкурса е беларуският художник Иван Русачек. Втора награда журито присъди на Анна Трояновска от Полша, а трета награда беше присъдена на известният български график Петър Лазаров. В тазгодишното издание Наградата за млад автор получи 30 годишния Фьодор Шурмельов от Беларус. Наградата на Сдружението на художниците – Варна - бронзов плакет – отиде при световно известно име в областта на графиката - Шигеки Томура от Япония. За трети път беше присъдена Награда на журито - специално създадения от Димо Миланов екслибрис на конкурса и неин носител е италианският график Иво Мозеле. Наградата за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков отива при невероятния художник Лембит Лохмус от Естония. В това издание беше присъдена и специална спонсорска награда на студио "Zariba" на Иржи Бразда от Чешка Република.

В тазгодишното издание Арт Галерия Ларго трябваше да присъди една специална награда на името на Йордан Петков за екслибриси, създадени в негова памет. Много творби бяха получени на адреса на галерията, които заслужаваха да бъдат отличени, поради тази причина семейството на Йордан присъди три награди в тази категория. Първа награда на името на Йордан Петков бе присъдена на българския художник Христо Найденов, втора награда спечели Тамас Хаваши от Унгария, а трета награда бе присъдена на полската художничка Катажина Липска- Жиебинска.

Журито отличи с Почетни грамоти дванадесет изявени автори от цял свят – Аушра Чапските от Литва, Веселин Дамянов- Вес от България, Генади Пугачовски от Украйна, Гюнтер Хюбер от Чешка Република, Константин Калинович от Украйна, Лукаш Цивицки от Полша, Малоу Хунг от Хонг Конг, Китай, Марианна Антоначи от Италия, Мария Маддалена Тучели от Италия, Павел Делекта от Полша, Питър Форд от Англия и Сергей Храпов от Украйна. Осем млади автори бяха отличени с Поощрителни грамоти – Анна Войтюк от Украйна, Егор Шоколадов от Беларус, Екатерина Ковзус от Беларус, Марина Жвирбля от Беларус, Михайло Дримайло от Украйна, Найгенг Уанг от Китай, Рудолф Суран от Словакия и Зинтин Ли от Китай.

Като съпътстващи събития в галерията бяха проведени две лекции. В деня на откриването на изложбата бе проведена лекция с демонстрация по изготвянето на ръчна хартия от известния български график и носител на множество престижни награди Румен Нечев, а на 24 септември варненският художник Димо Миланов беше водещ на беседата "Магията на графиката", в която той демонстрира процеса на създаване на офорт. На 22 септември 2021, веднага след откриването на изложбата на конкурса, в Зала 2 на галерия Ларго беше открита самостоятелна изложба на победителя в третото издание на конкурса- украинския майстор на графиката Олег Денисенко.

Изложбата със селектираните в четвърти Международен Екслибрис Конкурс Варна творби може да бъде разгледана в галерия Ларго до 13 октомври. След приключването ѝ, от 18 октомври 2021 експозицията ще бъде представена в галерията на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна, а от 1-ви ноември колекцията ще гостува на галерия „Аспарухово Арт” в Народно читалище „Просвета 1927” във Варна.

Международен Екслибрис Конкурс Варна се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. Галерия Ларго като организатор сърдечно благодари на спомоществователите на конкурса - "Ларгонет" ООД, любимите на варненци ресторанти Годзила, Сдружението на художниците - Варна, варненската фирма Зариба - гейминг разработчик със световна репутация, Хотел "Роял"- перла в короната на стара Варна. Повече информация за конкурса можете да намерите на неговия сайт: www.exlibris-competition-varna.org и в сайта на галерия Ларго www.largogallery.com.

 

Информация: Нели Вълчева, Изпълнителен директор на Международен екслибрис конкурс Варна

Заглавно изображение: Първа награда - Екслибрис от беларуския художник Иван Русачек

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.