ДВОЙНИКЪТ НА ОРИГИНАЛА- HÔTEL DE LA MARINE: Един проект на Борис Делчев и Вре-Фо Дизайн

28.09.2021
Снимка 1
Галерия Структура представя

PROJECT ROOM

ДВОЙНИКЪТ НА ОРИГИНАЛА- HÔTEL DE LA MARINE

Един проект на Борис Делчев и Вре-Фо Дизайн

29 септември - 23 октомври 2021

Откриване: 29 септември 2021, 19.00 - 21.00 часа

 

Настоящата изложба взима за повод проекта за обновяване на L’Hôtel de la Marine Paris, емблематичен обект на френското културно-историческо наследство и превръщането му в паметник-музей, което включва реставрация на сградата и възстановяване на автентичния й интериор – обзавеждане, артефакти, материи, завеси, платове, тапети. За първи път не-френски екип е избран да участва в проект от такъв мащаб и важност за историята и културата на Франция. Изложбата полемизира въпросите за възрастта и времето от гледна точка на историята, архитектурата, изкуството и дизайна, стойността и поезията на местата/артефактите с минало от гледна точка на съвременната култура и визуални изкуства, от перспективата на забързаното съвремие, което произвежда бързи митове, временни съглашения и стойности. Диалектиката между старо и ново, минало и съвременност в естетиката и дизайна в по-широк социо-културен контекст ще бъдат дискутирани в среща разговор между философа Димитър Божков, художника-декоратор Борис Делчев, френските архитекти и декоратори Мишел Шариер, Жозеф Ашкар, една от звездите на съвременния дизайн Индия Махдави и директорката на Паметници на културата на Франция Делфин Кристоф. (Очаквайте информация за датата и часа на срещата).

Сградата, известна като Hôtel de la Marine, е построена по планове на Анж-Жак Габриел, главен архитект на крал Людвиг XV през 1757 г. Седем години по-късно в нея е разположена колекцията от мебели на краля. Дворецът, намиращ се в центъра на Париж, на площад Конкорд, в продължение на 226 години е седалище на Министерство на военноморските сили на Франция.

С решение на френското правителство от 2014 г. сградата е поверена на Центъра за националните паметници на Франция (СМN). След серия проучвания е решено емблематичната сграда да бъде отворена за широката публика. Най-новият държавен музей утвърждава за пореден път световния блясък на френската традиция и култура, както и на неразривно свързаните с нея постижения в области като гастрономия, мода, аксесоари, мебелировка, тъкани, порцелан, огледала и други, съставляващи понятието, станало популярно в днешно време под названието “l’ art de vivre à la française“ (изкуството да се живее по френски). Работата по реставрацията и превръщането на сградата в музей започва през 2017г. и приключва на 12 юни 2021г. с тържествено откриване от президента на Франция Емануел Макрон.

Hôtel de la Marine е брилянтен образец на неокласическата естетика на XVIII век. Впечатляващата му архитектура и пищното външно и вътрешно декоративно оформление са призвани да представят мощта на Франция, като морска сила, възхода на икономиката й, нейния изтънчен вкус към изкуствата и занаятите, и особено френската привързаност към лукса.

През септември 2020 г. Борис Делчев и неговият екип Вре-Фо Дизайн печелят държавна поръчка за Лот 19: „Репродукция, реставрация и поставяне на тапети“, като част от реставрацията и превръщането на Hôtel de la Marine в национален музей на Франция. Това включва: проучване на намерените на място частично запазени тапети, тяхното сваляне, реставрация и консервация; задълбочено изследване на тапети от XVIII в. в хранилищата на Музея за декоративни изкуства, намиращ се в северозападното крило на Лувъра, със специалното съдействие на неговия директор; пресъздаване на оригиналите и техния дух чрез най-близка до автентичната и целяща тотална имитация техника; ръчно печатане на съществувалите някога тапети, идентифицирани по описания в съхранената инвентарна книга на двореца с нейните 850 страници детайлни описания на интериора; състаряване на новоотпечатаните тапети с цел пресъздаване и допълване поезията на това необикновено място; поставяне на 12 различни  модела тапети в характерния за епохата стил в помещения на първия етаж; реставрация на ръчно рисувани китайски тапети (собственост на Центъра за националните паметници на Франция) и тяхната адаптация към възстановените интериори, част от изложбеното пространство; създаване чрез автентична китайска техника на допълнително количество китайски тапети за местата, където оригиналите липсват или не достигат.

Участие на чуждестранен екип в проект по реставрация и съхранение на исторически паметници от първостепенно национално значение за Франция по принцип не се случва. Bре-Фо Дизайн прави  изключение, като единствен чуждестранен участник (сред  близо 60 френски фирми) в реализацията на престижния проект.

Борис Делчев

(р. 1968) е художник-декоратор, който много държи интериорът да се мисли по-скоро като обитаемо произведение. Интериорът може да се съзерцава като интимен пейзаж на битието, в който изкуството е  екзистенциалнo необходимo и не по-малко ценно от физическия комфорт. За да постигне уникалност и дълбочина на всяко място, което е поканен да преобрази, той залага предимно на непосредствената магия на човешката сръчност.

Борис Делчев завършва  средното си образование в Художествената гимназия в София, дипломира се в Националната художествената академия Боз-Ар в Париж, а по-късно и във Висшия институт Ван Дер Келен в Брюксел, където е удостоен със златния медал на легендарната институция.

През 2000-та година създава творческия екип Vrai-Faux Design. Делчев кани свои колеги в опит да възроди принципа на ренесансовата ботега – ателие, в което творците се учат и взаимно инспирират по време на творческия процес, и съвместно изковават идейното и материалното тяло на поверения им проект. Обединяващото в тази малка художническа общност е пиететът към изкусния жест и алхимията на художническите технологии, пренасяни през столетията до днешния ден.

Борис Делчев и Вре-Фо работят за именити поръчители, като: Xavier Guerrand-Hermès (Гзавие Геран-Ермес), Maja Hoffmann-La Roche (Мая Хофман-Ла Рош), Christian Louboutin (Кристиан Лубутен), Prince Charles-Louis d’Orléans, принц Шарл-Луи Орлеански, Rebecca Robertson (Ребека Робъртсън), Lucien Arkas (Люсиен Аркас). Продукцията им възкресява замъци като: Château de Ravel, Killua Castle, Château de Courtoin, Heltorf Schloss, Château Saint-Germain-Les-Corbeil, градски дворци като l’Hôtel de Gesvres в Париж, Dalloul в Бейрут, l’ Hôtel Lullin-de-Saussure в Женева и много други. Осъществяват големи проекти и по интериори на обществени сгради, като двореца Hôtel de la Marine на площад Конкорд, превърнал се в най-последната легенда на френския вкус и начало на нов, още по-висок стандарт в музейното дело, Ciragan Palace (Чъраан Палас), емблематичния Истанбулски хотел на брега на Босфора, Crowne Plaza (Краун Плаза) в Истанбул, the A.I.R Building (Ди Еър Билдинг) в Ню Йорк, Фондация Балкански, Хотел Радисън в София, известия ресторант Café de Paris (Кафе дьо Пари) на бранда Costes, сладкарницата Thoumieux в Париж, яхтата-платноход „А“ White Pearl с дизайн на Philippe Starck (Филип Старк).

Интервенциите на Вре-Фо Дизайн в исторически сгради от първостепенно значение за световната култура са немислими без експертния патронаж на ненадминатите в тази област декоратори Michel Charrière & Joseph Achkar (Мишел Шариер & Жозеф Ашкар). Вре-Фо си сътрудничи редовно и обменя идеи с „кралицата на цвета“ и звезда на съвременния дизайн India Mahdavi (Индия Махдави).

През 2017 г. Борис Делчев е удостоен от френското правителство с медал в качеството му на рицар на Ордена на изкуствата и литературата (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres).

За Hôtel de la Marine работиха:

Борис Делчев – художник
Елен Шарбе – реставратор
Йордан Тодоров – художник
Диана Бакалова – художник
Николина Колева – рестаратор
Иван Александър Тодоров – художник
Даниел Пенков – художник
Ивайло Христов (дърворезбар и дърводелец)
Николай Падешев (художник декоратор)
Антони Ненов (художник декоратор)
Здравко Салабашев (художник декоратор)
Елиа Ставрева – реставратор
Мира Тишева – художник
Гергана Кожухарова – художник
Мирчо Мирчев – художник
Ясен Иванчев – художник
Силвия Пападаки – реставратор
Лора Николаева – фотограф
Петър Петров – фотограф
Александър Георгиев – фотограф
Милена Дечева – специалист тапети
Юлия Накова – художествена и дигитална обработка
Саша Кръстарска – художник
Адриана Андреева – мениджър проект

Ще бъде реализиран тур в изложбата с художника Борис Делчев. (Очаквайте повече информация за датата и часа)

Изложбата е част от проекта „Tempus Fugit“ организиран от Гьоте-институт България и Френския институт България по идея на Метеор и подкрепен от Френско-германския културен фонд.

 

Информация: Марина Славова, +359 890 116 300, mslavova@structura.gallery

Фото: Архив на Борис Делчев и Вре-Фо Дизайн

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.