"ШАХНАМЕ. СКАЗАНИЕ ЗА ЗАЛ": Един спектакъл за изчезващия свят на човечността в театър Азарян

03.10.2021
Снимка 1

За първи път в театралната история на България!

 

КОГА:

7 октомври, четвъртък от 19:00 ч.

8 октомври, петък от 19:00 ч.

КЪДЕ:

Театър „Азарян“

Адрес: София, НДК

БИЛЕТИ:

На касата на театъра или

Онлайн: за 7 октомври: https://bit.ly/3kHzx9E

                  за 8 октомври: https://bit.ly/3jv4Mpl

 

На 7 и 8 октомври от 19:00 ч. на сцената на театър „Азарян“ ще се играе спектакълът „Шахнаме: Сказание за Зал“ по поемата на един от най-именитите и велики персийски поети -  Фердоуси

Спектакълът, в който са комбинирани драма, танц и музика на живо, е вдъхновен от епоса Шах-наме или „Книга на царете” (1010г.) от Абу ал_Касим Фердоуси и е в списъка на ЮНЕСКО за „Шедьоври в устното и нематериално наследство на човечеството“. Текстът, писан, във време на арабска инвазия, в продължение на 35 години, разказва историята на древна Персия и изиграва изключителна роля за запазването на персийския език, религия и фолклор.

Спектакълът повдига въпроси, актуални и днес: за любовта, човечността, истината, както и за достойнството, властта и отговорността да управляваш. На сцената оживява   една от най-емблематичните любовни истории от епоса, в която  принц Зал отхвърлен от бащата си, отгледан от митичната птица, по-късно реабилитиран се влюбва в индийска принцеса и е принуден да се бори за любовта си като преодолява политически препятствия.

„Историите в „Шахнаме”, според Фердоуси, са средство за нас да откриваме общочовешките ценности и посланията в тях са само семена за общуване, които имат нужда да бъдат култивирани”.

В представлението участват различни поколения артисти:

Добрин Досев, Велислав Павлов, Жана Рашева, Севар Иванов, Васил Ряхов, Ралица Стоянова, Росен Михайлов, както и алумни и студенти от НБУ. Превод: Йордан Милев, Режисьор и сценична версия:  Елена Панайотова, Сценограф: Юлиян Табаков, композитор: Николай Иванов (група ОМ), хореограф Росен Михайлов, музикант на живо: Марина Великова. Фотограф: Иван Дончев

Спектакълът отбеляза две големи годишнини, свързани с иранската култура, които се празнуват през 2020 година - 1010 години от създаването на персийския епос „Шахнаме“ и 1000 от смъртта на неговия автор.

„Шахнаме: Сказание за Зал“ е реализирана с помощта на Министерство на културата, Столична Община, Индологическа фондация „Изток-Запад“, Фонд за стратегическо развитие към НБУ и фондация „Етюд“.

Постановката получи номинация за режисьора Елена Панайотова за наградата на Столична община „ярки постижения в областта на културата“ за 2021 г.

Кой кой е?

Хаким Абу'л-Касим Фердоуси Туски е един от най-имените и велики поети на Персия (днешен Иран), известен е с прозвището Омир персийски. Автор е на иранската национална поема Шах-наме  или „Книгата на царете“ . Тя се състои от 60 000 строфи и в нея е описана историята на Персия от най-древни времена до проникването на исляма през VII век. Шах-мане е сбор от поезия и проза на много поети. Но най-значимата част е тази на Фердоуси. Той е работил по нея в  продължение на 35 години и е своеобразен връх на персийско-таджикския ренесанс. Разглеждана е като литературен шедьовър. Фердоуси започва да пише творбата 977 г. и я приключва на 10 март 1010 г.

Шах-наме разказва историята на Иран, като се започне със сътворението на света и въвеждането на изкуствата и цивилизацията. В поемата до голяма степен са направени усилия да се запази паметта за златните дни на Персия, и да се предаде на потомците, така че те да могат да се учат от опита и да изградят един по-добър свят.

Елена Панайотова е театрален режисьор, педагог и продуцент, който играе важна роля в появата на нови тенденции и форми на театрални практики от края на деветдесетте години у нас. Завършва режисура в НБУ, специализира европейска култура и история в Университета в Амстердам, и театрална антропология в Один театър в Дания. Четиринадесет години е редовен преподавател по театър в Университет за Изкуства в Утрехт, Холандия, а от пет години в департамент „Театър“ в НБУ. Била е гост преподавател в Университета в Сан Хосе, Коста Рика.

Съ-основател и председател на управителния съвет на фондация “Ден Гри”, чрез която от двайсет години продуцира международни творчески събития и образователни програми.  За програмата „Артисти за деца“, която инициира и реализира в Африка получава разпознаване от ЮНЕСКО за принос в културното разнообразие в света. Проектите, които ръководи в сферата на изкуството и образование, въвличат над 300 артисти и 5000 деца от четири континента. Панайотова има множество награди като театрален режисьор и спектаклите ѝ (над 30) са били част от различни европейски фестивали през последните двадесет години. Един от последните ѝ спектакли, „Принцът на земята и принцът на морето“ в Държавния куклен театър в Пловдив, бе отличен с наградата Пловдив за културни постижения през 2019 г. През тази година Елена Панайотова постави за първи път на българска сцена персийския епос „Шахнаме: Сказание за Зал“ в театър „Азарян“ в НДК.

Фейсбук събитие:

https://www.facebook.com/events/528607064881835/

 

Информация: Маргарита Енева, Връзки с обществеността, СГХГ

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.