158 автори от 41 страни в Международно биенале на стъклото 2021

04.10.2021
Снимка 1

Националната галерия представя

Международно биенале на стъклото – 2021

6 октомври – 7 ноември 2021

Под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев

Квадрат 500, пред атриума и в панорамната зала на 6 етаж

Пл. Св. Александър Невски, ул. 19-ти февруари №1

Третото издание на Международното биенале на стъклото разширява обхвата си и представя 158 автори от 41 страни в експозиционни пространства на Квадрат 500 и Нов български университет. Съорганизатор е Националната галерия.

На традиционния вече форум, с извоювано място на международната арт сцена, рамо до рамо застават професори и студенти, именити художници и дебютанти, селектирани автори и специални гости. Магичната стъклена маса обединява в експозицията в Квадрат 500 географски проекции, национално и етносно разнообразие, индивидуални емоции и универсални послания. Жанровото многообразие и широкият технологичен диапазон от майсторското владеене на традиционни техники и класически способи, през богатството на експериментални практики и използването на нови материали и медии, ще предизвика публиката да съпреживее пълната гама от емоции, философски и социални аспекти на съвременното изкуство.

Събитието се осъществява с подкрепата на Министерството на външните работи на Република България, Министерството на външните работи на Чешката република, посолствата на Нидерландия, Руската федерация и Чешката република в България,  културните институти на Италия и Унгария в София, Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ, фондациите „Тианадера“, "Next Generation Bulgaria"  и "Американска фондация за България",  Bohemia Machine s.r.o. (Bomma)  и Lounjee.

Катрин ШИЛИНГ, Великобритания, Диптих съзвучие, 2019 

 

За повече информация:

Доц. д-р Константин Вълчев, арт директор на Международното биенале на стъклото

0876 761 202

 

Милан КРАЙЧЕК, Чехия, Неспокойствие 3, 2019

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

Заглавно изображение: Биргит КЬОБЛИЦ, Унгария, Порта на копнежа, 2020

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.