"Пулс" на Велина Гребенска в галерия Резонанс, Пловдив

05.10.2021
Снимка 1

Галерия Резонанс представя

Велина Гребенска

Пулс

изложба живопис

Вернисаж: 06 октомври 2021 от 17.00 до 19.00 часа

ПУЛС

Пулсът е ритъм на живота, показващ, че те има и чувстваш. Той е индикацията, че присъстваш като единица в цялото, в общото поле, където се сливат в хармония вибрациите и честотите на всички същества – живи и неодушевени. Пулсът е ритъм, който неизменно е в теб, който съпреживява света, живота, мечтите ти. Картините се явяват резонанса му, който докосва и може би осъразмерява пулсациите на гледащия и художника. Зададеният ритъм в творбата, изразен в цвят, форма и композиция определя вътрешно й трептене и дава „горивото“, за да върви по скалата на времето и пространството, осмисляйки съществуването на изкуството. (В.Г.)

Велина Гребенска

Родена в гр. Габрово. Завършва ВТУ, специалност „Живопис” при проф. Георги Костов. Работи и в областта на пастела, акварела, маслената живопис, илюстрацията, стенописа, инсталацията. Има реализирани седем самостоятелни изложби във Варна и гр. Екенес, Финландия. Участия в творчески и образователни проекти, осъществени в България и Финландия. От 2016г. е член на арт група „Сряда 5”. 2018 реализира в гр. Варна проект за инсталация „Оранжерия за мисли” с размери – 2,80х 2,30 х 6 м. Има участия в международни изложби, биеналета на графиката, рисунката и пастела в Полша, Италия, Испания, Канада, Северна Македония, България. Национални изложби в Плевен, София, Пловдив, Разград, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Пазарджик и др. Пленери: в България, Македония, Босна и Херцеговина.

Понастоящем живее в град Варна.

За повече информация: www.velinagrebenska.com

 

Думи за автора и изложбата

Велина Гребенска е добре познат артист в нашия град. Ценим я не само заради таланта й, но и заради добротата й и чистотата в общуването е нея. Познаваме я и като един винаги усмихнат и готов да помогне сътрудник в графичното биенале, и като преподавател в изкустото на деца, и като приятел.

От 2003 година живее и работи във Варна. Родена е Габрово. Завършва факултета по изобразителни изкуства на ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" - специалност "Живопис". Има 6 самостоятелни изложби, една от които във Финландия, десeтки участия в проекти за визуални изкуства, изложби и пленери в България и чужбина. Може би е най-известна с лиричните си акварели, но интересите й я водят както в използването на традиционни медии като маслени бои и пастел, отвеждат я през сценографията, стенописа и илюстрацията на книги и не на последно място – в работата с пространство като инсталационен артист.

Настоящата изложба ни представя една серия голямоформатни пастели. Започнала като размишления върху голямата тема за космоса, което, както знаем е другото понятие за Вселената като единно цяло и преминала в размишления за космоса, за Вселената вътре в нас. Това определя и абстрактния характер на произведенията.

Процесът на създаването им е стратирал с монохромните рисунки – прозрачни, многопластови, въздушни, създаващи пространства в пространствата. Постепенно Велина въвежда цвета като спомагателен елемент в композициите, даващ акценти и фокуси, моделиращ възприятията на наблюдателя, указващ къде в входа в картината и откъде тряба да премине окото, за да потъне в картинното пространство. Докато накрая, като глезено дете, цветът превзема всичко, любопитства, играе си, докато прекрои цялото, пренареди структурата и ето, налице са цветните декоративни абстракции.

Тази изложба не може да остави никой зрител да скучае, защото в нея е заложена динамиката на процеса на създаването й. И ние зрителите сме възнаградени да съпреживеем този процес от началото до края.

Д-р Кремена Цанкова

Преподавател в Технически университет - Варна

 

 

Информация: Антония Димитрова, галерия "Резонанс", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.