Съвместна изложба скулптура и живопис на Марин Подмолов, Сейфетин Шекеров – СЕФО и Надежда Шекерова в галерия Артистика, Пловдив

19.10.2021
Снимка 1

Галерия Артистика представя

Марин Подмолов

Сейфетин Шекеров – СЕФО

Надежда Шекерова

съвместна изложба скулптура и живопис

21 октомври - 10 ноември 2021

Вернисаж: 21 октомври 2021 от 18.00 до 20.00 часа

Сейфетин Шекеров – СЕФО, съпругата му и неговият ментор Марин Подмолов се събират за съвместна изложба в града под тепетата.

Галерия Артистика продължава есенния сезон със съвместна изложба на Марин Подмолов, Сейфетин Шекеров – СЕФО и Надежда Шекерова. Отриването на изложбата ще бъде на 21.10.2021 от 18:30 до 20:00 часа в галерия Артистика - Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков).

КОЙ КОЕ Е?

СЕЙФЕТИН ШЕКЕРОВ – СЕФО

Скулпторът Сейфетин Шекеров – СЕФО има близо 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, но за първи път излага свои пластики в Пловдив. Той е роден 1971 г. в гр. Сливен. Завършва Cредно специално училище за приложни изкуства в гр. Сливен и Националната Художествена Академия за изящни изкуства в София. Посещава ателието на Вежди Рашидов, с когото работят съвместно пет години, а през 1998 г. се дипломира при доц. Емил Попов.

Шекеров участва в Националната изложба по случай "100 години Олимпийски комитет", в експозиции в Унгария, Словакия, Австрия, Германия, Франция и др. Творби на Сейфетин Шекеров притежават колекционери и компании в България и в чужбина. Има близо 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина и много други участия. Автор е на четириметровата скулптура в центъра на Ловеч на български войн. Негово дело е монументът от бронз и камък пред хотел “Империа” в Сливен, двуметровия Орфей пред хотел “Орфей” в Девин и пластиката във фоайето на столичната болница “Св. Екатерина”. Съавтор е с Вежди Рашидов на мемориала-паметник на входа на гвардейския полк в София в памет на загиналите по време на войните гвардейци.

Малките пластики, които ще видят посетителите на изложбата на 21-ви, са негова запазена марка – бикове, коне, женски фигури. В изложбата участва заедно със съпругата си Надежда Шекерова, която представя графика и живопис.

МАРИН ПОДМОЛОВ

Художник с изключително богат творчески диапазон и култура. Еднакво виртуозен в рисуването на фигурални композиции, стенописи, портрети, голи тела, натюрморти, пейзажи, гоблени, художествено пространствено оформление, плакати, запазени знаци, шрифтове и т.н. Независимо, че в живописта търсенията му варират от абстракция до поетичен реализъм и ортодоксални сюжети, творчеството му е много лично и лесно се разпознава.

Батикенкаустиката /смесена техника, лично негов патент/ - неръкотворният акварелен батик контрастира с категоричните цветни петна на енкаустиката и релефа.

Ето какво споделя художника: „В последните десетилетия виждам как пластичните изкуства си влияят и проникват едно в друго, като взаимно се обогатяват. Често в живописта срещаме пластика или графични приоми, а скулптурата ползва цветове. Като се замисля, това не е нещо ново. Достатъчно е да си припомним Египет или Древна Гърция. В същото време този „микс” на жанрове и стилове е тотален в изкуството като цяло – кино класиката в съвременните музикални клипове, живописта от всички епохи в киното. И колкото творците са по-информирани и талантливи, толкова художественият резултат е по-неочакван, задълбочен и значим.“

НАДЕЖДА ШЕКЕРОВА

Родена в град Сливен през 1985 г. Висшето си образование завършва в Нов Български университет - специалност ,, Пластични изкуства- графика и илюстрация “ при доц. Д-р Йохан Йотов и доц. Д-р Калина Христова през 2012 г. в град София. Участвала е в няколко колективни изложби.

Заповядайте на вернисаж в четвъртък, 21.10.2021 от 18:30 до 20:00 часа в галерия Артистика - Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков).

 

Информация: Ангелина Ангелова, галерия Артистика

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.