"Знаци по пътя" на Валери Ценов в галерия Ларго - прозорци през времето и пространството

02.11.2021
Снимка 1

Арт галерия Ларго представя

Валери Ценов

Знаци по пътя

изложба – живопис

03 – 23 ноември 2021

Откриване: 03 ноември 2021 от 18:00 часа 

Броени дни след рождения си ден пловдивският художник Валери Ценов си подарява изложба за своята 60-годишнина. Събитието съвсем естествено е специално отредено да се случи в любимата му варненска галерия – Арт Галерия Ларго. След повече от 12 години съвместна работа равносметката е седем самостоятелни изложби в „Ларго”, участие в 21 сборни изложби на галерията и показани над 300 картини. Експозицията се нарича „Знаци по пътя” и за нея носителят на специалния приз „Художник на десетилетието на галерия Ларго 2008 – 2018“ се готви от началото на годината. В нея ще бъдат показани нови творби, създадени специално за пространството на галерия „Ларго“. Ще видим картини от повечето от познатите на неговата публика и любими цикли – „Антични морета”, „Морски легенди”, „Родопски мотиви”, „Жив свят”.

„Знаци по пътя” оставя Валери Ценов с всяка своя нарисувана картина. Творбите му са като прозорци през времето и пространството. Елементите на композициите му са внимателно подбрани и всеки от тях носи свое скрито послание. Всяка творба, веднъж завършена и свалена от статива, продължава своя живот в сърцата и развитие чрез умовете на хората, които са я купили. Защото при Ценов посланията се търсят и откриват с активното участие на зрителя. Няма прости и лесно смилаеми идеи. Има многопластов сюжет, закодирани послания, знаци, които художникът ни е оставил по пътя. Пътя към истината, който е различен за всеки от нас. Пътя към естетическото наслаждение, пътя към критическото мислене, пътя към духовното обогатяване. Които също са различни за всеки. А знаците, които ние оставяме по пътя, по който вървим от деня на раждането си до смъртта ни, зависят именно от нас и за всеки от нас те са различни.

Има хора, които оставят такива знаци, че те избледняват още преди да са отминали по пътя си. Има други, които оставят след себе си знаци, които поколения след тях се опитват да заличат, понякога за жалост неуспешно. Има хора, оставящи знаци, които обогатяват другите, карат ги да бъдат по-добри, по-посветени, по-щедри. Това е основната мисия на хората на изкуството, на будителите, на учените, на просветителите. Затова изложбите на Валери Ценов винаги вълнуват зрителите и оставят незабравима следа в съзнанието им. Защото „Знаците по пътя”, които пловдивския майстор ни оставя чрез своите картини, ни водят към светове на светлина, на познание, на духовно пречистване, на интелектуално израстване, на естетическо обогатяване. Всяка негова творба е като лекарство за уморени, обезверени, натъжени души. Затова картините му от настоящата изложба отново са събрали най-лазурно синьото, най-искрящия ултрамарин, най-блещукащо тюркоазеното и най-чисто бялото на света, за да създадат една визуална поезия, галеща сетивата, усмихваща ни, караща ни да се понесем окрилени и развълнувани по пътя на художника, следвайки неговите знаци. 

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 03 ноември, сряда, от 18:00 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8, а изложбата продължава до 23 ноември. Повече снимки на творбите на Валери Ценов ще можете да видите в сайта на галерията на www.largogallery.com. Откриването ще се проведе при спазването на всички актуални противоепидемични мерки.

 

Валери Ценов

е роден на 27 октомври 1961 г. Учи живопис в Националната Художествена Академия от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. Ценов е чест гост във френските изложбени салони. За него френското списание за култура “UNIVERS DES ARTS” пише: “...творец, застанал извън общоприетото, който отказва да създава повърхностно изкуство. Той защитава изначалната роля на художника – да бъде посланик, мост, свързващ световете, хората, идеите, духовното и материалното... За тези, които могат да разшифроват неговата символика, картините му са истински книги на Живота....”. От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 60 самостоятелни изложби в България, Германия, САЩ,  Швейцария, Франция, Испания и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Носител е на приза “Художник на десетилетието 2008 - 2018 на Арт Галерия Ларго“. Живее и работи в Пловдив.

 

Информация: Нели Вълчева, галерия Ларго

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.