Марлена Юрукова: "Двамата Рембранд - Рембранд ван Рейн (1606 - 1669)"

04.10.2013
Снимка 1

Фрагменти

Погълнал всички цветове, мракът скрива световете.

Там в него са и хората и те не виждат ни цветовете, ни световете, ни себе си дори, докато не се появи Рембранд, за да изведе всички на бял свят. Рембранд потапя четката си в кипящата тъмнина и извежда детето, майката, ученика на чина, студентите, Флора, любимата, годеницата, бащата с блудния син, молещата се старицата, четящата старица, Даная със златния дъжд, Богородица с детето, философа, просяците, кучето, полския бунтовник, съзаклятниците срещу Рим, Исус и себе си.

Светът застава пред себе си. Вижда се за пръв път. Вижда се изцяло такъв, какъвто е в действителност- блестящо видение, спасено от мрака.

Това е мракът преди раждането на детето, мракът преди познанието, мракът преди да станеш Флора, любима, годеница, мракът на блудството преди прошката, мракът на страха преди молитвата, мракът на неведението преди да прочетеш книгата, мракът преди да заченеш от златния дъжд и станеш майка, мракът преди да помъдрееш, мракът преди да заобичаш просяците и кучетата им, мракът преди да станеш бунтовник и съзаклятник заради освобождението на родината си, мракът преди да видиш Исус и себе си.

Стигаш до себе си заедно с Рембранд, който е победил мрака около тебе и в тебе  със златната рембрандова светлина и му благодариш.

08 януари 2013

 


 

редактор: Христина Мирчева