Фигурални композиции, натюрморти и градски пейзажи на бургаския художник Кръстю Тодоров-Кеца в галерия Аспект, Пловдив

05.11.2021
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Кръстю Тодоров-Кеца

изложба живопис

10 -30 ноември 2021

Вернисаж: 10 ноември 2021 от 16.00 до 19.00 часа

Бургаският художник Кръстю Тодоров-Кеца представя осмата си самостоятелна изложба в галерия Аспект. Когато през 2008 г. го поканих да представи за пръв път в Пловдив своите картини, той беше непознат за публиката, но днес има своите почитатели, които с нетърпение очакват поредната му изява.

Изложбата включва осемнадесет, предимно среден и голям формат картини, всички рисувани през настоящата година и съобразени с постранството на галерия Аспект. За разлика от последната му изложба „Градът“, която беше тематично и сюжетно ограничена до архитектурата и историята на стария Бургас, в настоящата експозиция Кеца представя всички теми и сюжетни линии, характерни за творчеството му. Най-общо могат да се набележат три основни групи – фигурални композиции, натюрморти и градски пейзажи, всички те обединени от меката и незлоблива гротеска, така характерна за отношението на твореца към заобикалящия го свят. Кеца е бохем, широко скроен и гледащ с леко намигване на тегобите на ежедневието; той е и типичен морски човек, рибар и бургазлия, прекарал целия си живот край морето, което не просто присъства в картините му, а по-скоро е действащо лице в тях.

 

Сузана и страците, 90х80

 

В пейзажите му морето е фон, в натюрмортите е раковина, а героите му често водят диалог с риби. Впечатляващи са фигуралните му композиции с типичните негови персонажи - смешно-тъжни арлекини, гротескно деформирани лица, актови женски фигури -  поставени от автора в различни ситуации като „Наблюдаване на Халеевата комета“, „Опит за летене“, „Сузана и старците“. Но въпреки разкривените къщи и лица, въпреки меланхолията, която струи от някои платна, картините на Кеца не са мрачни, а по-скоро са чаровно-забавни, отразяват неговата жизнена философия:  

Аз съм щастлив човек и в живота и в творчеството си! Съпругата ми много ми помага и ме подкрепя в това което правя като идеи и импулс, имам един невероятен син и още по невероятна внучка, така че съм щастлив човек! В творчеството ми съм имал трудни моменти, но и страхотни изживявания, като е и в живота!, споделя художникът.

Изложбата ще открием с вернисаж на 10 ноември, сряда, от 16.00 до 19.00 часа, а всеки, който иска да се докосне до чудния свят на Кръстю Тодоров-Кеца, може да дойде в галерията до 30 ноември.

 

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

Заглавно изображение: "Жълтата къща със синята врата"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.