Ново издание на изложбата "Само пловдивчани" в галерия Капана, Пловдив

17.11.2021
Снимка 1

Само за пловдивчани

17 ноември - 07 декември 2021

Вернисаж: 17 ноември 2021 от 17.00 до 19.30 часа

Галерия "Капана", Пловдив

С вернисаж от 17:00 до 19:30 ч. на 17 ноември в галерия „Капана“ ще се открие  изложбата "Само пловдивчани"- част от многогодишен кураторски проект на Костадин Отонов съвместно с  Дружеството на пловдивските художници.

Представянето на талантливи артисти, свързали творческите си биографии с Пловдив, датира отпреди 9 години, когато в първата изложба „100 на100 пловдивчани“ десетина автори представиха по една своя живописна картина във формат 100 х100 см в малката галерия „А+“.

Постепенно броят на авторите нарастваше и приближи стотица. Заглавието на проектните  изложби се променяше („Пловдивчанки“, „100х100 +“, „50х50“), мястото на показване - също: Пловдив, Пазарджик, Димитровград. Променяше се и размерът на творбите, но условието те да са във формата на квадрат остана неизменно.

Квадратът е сред най-съвършените базови геометрични фигури, дал е основата даже на вечните египетски пирамиди. Но е и форма на модерните времена, с него се заиграва авангардното изкуство от началото на XX век. Квадратът предоставя безкрайни възможности на художниците да композират образите, които въображението им създава.

Изложбата „Само пловдивчани“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2021 г. Може да се разгледа до 7 декември. Входът е свободен.

 

  • Всички ще бъдат допускани в галерията само при наличие на зелен сертификат или валиден отрицателен тест за COVID-19.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.