Млади артисти в България, Румъния и Гърция с провокативна изложба за Черен петък

22.11.2021
Снимка 1

26 ноември 2021

17:00 - 19:30 часа

Постоянна експозиция "Мексиканско изкуство"

Пловдив

 

На 26 ноември и в Пловдив, Тимишоара и Солун ще се състои Black Friday/Черен петък за разпродажба на художествени произведения. В Пловдив мястото на изложбата с откриване - разпродажба е сутеренната зала на Постоянна експозиция "Мексиканско изкуство", ул. Артин Гидиков №11, Стария град, от 17:00 до 19:30 ч. на 26 ноември (петък).

 

Имаш ли изкуство?

Казват, че диамантите са вечни, но изкуството е по- ценно. Ако ти мислиш различно, за теб няма нищо невъзможно. Достъпни произведения на изкуството, ние сме "конкуренцията", всички цени са ниски.

БЪРЗО! НАПРЕД!

Тук сте в добри ръце, тук сте на правилното място, тук сте хора, тук пазарувате. Стараем се да получите повече. Добрее, но какво имате в портфейла си? Голям брой произведения на изкуството, ние правим добри неща. Повярвайте в силата на мечтите и надхвърлете безмилостния стремеж към съвършенство.

Пулсът на Америка, искаш ли го или не?

Това е изборът на новото поколение и ви дава крилата да видите света от различна гледна точка.

I``m lovin`it, и не искам да притежавам само едно произведение!

ЧУВАШ ЛИ?! ОЧАКВАЙ ПОВЕЧЕ, ПЛАЩАЙ ПО- МАЛКО!

Само тук и сега, вярвайте в мечтите си!

Just do it!

Цветелина Ангелова

 

Black Friday/Черен петък!

Тази световна маркетингова стратегия, довела пазаруването до истерия, отдавна стъпи и у нас. Сега с нея се захваща и изкуството, което от една страна „коментира явлението Black Friday в комерсиалния свят, но от друга - отправя предизвикателство към артиста да изложи пред публика една забравена, така да се каже "преоценена" част от творческото си минало“. Провокацията приемат млади творци от три Европейски столици на културата - Пловдив (България) - 2019, Тимишоара (Румъния) 2023 и Солун (Гърция) – 1997.

Но артистичният Black Friday ще продължи доста по-дълго от комерсиалния. Творбите на 12-имата млади художници (на цени между 30 и 90 евро), ще останат на вниманието на интересуващата се от изкуство публика до 15 декември. Предвижда се и видео запис на откриването на изложбите в Пловдив, Тимишоара и Солун, който ще бъде разпространен в социалните мрежи.

Ето и българските участници :

-           Антоан Стойков - работи в областта на графиката, занимава се и с татуиране

-           Бельо Хаджиев - живопис и съвременно изкуство

-           Веселка Хаджиева - работи в областта на дизайна, живописта и керамиката

-           Вълко Чобанов - съвременно изкуство, арт инсталации, дигитално изкуство

-           Гергана Еленкова - живопис, съвременно изкуство-арт инсталация, илюстрация

-           Драгомир Димитров -  работи живопис, графика, колаж

-           Димитър Шопов - съвременно изкуство, концептуално изкуство, колаж

-           Дарена Георгиева - живопис, рисунка

-           Осман Юсеинов - живопис, видео арт, бижутерство

-           Иван Иванов - скулптура, съвременно изкуство, арт инсталации

-           Красимира Кирова - дигитално изкуство, текстил

-           Цветелина Ангелова - скулптура, арт инсталация

 

Основната идея на проекта е съчетаване на некомерсиалното и комерсиално. Един вид социален експеримент, в който се представя изкуството като продукт. Тук изкуството запазва своята функция, но е поставено в различна ситуация, различна роля, "преоценена стока". Каква е ролята на изкуството и къде е артиста в комерсиалния свят? След като притежаваме и можем да притежаваме толкова много вещи, защо да не притежаваме изкуство? Какъв е смисълът на изкуството днес и защо трябва да го притежаваме? Това е провокация както за артиста, така и за публиката.

На този фон пред художника изниква важен въпрос. Какво е преоценено изкуство? Нещо старо, забравено, "неизползваемо" в сегашния път на твореца?

Изваждайки "нафталиновите" платна всеки автор  в изложбата представя една интимна част от себе си, която е оставила следа и е маркирала неговото творческо съществуване тук и сега.

Изложбата „Black Friday/Черен петък“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

Нещо любопитно:

Black Friday/Черен петък е част от „Виа Трансилваника“ - мащабен проект в Румъния, който представлява туристически пешеходен и велосипеден път (подобно на Ел Камино де Сантяго). Проектът е идея на Алин Усериу, но се осъществява с помощта на много творци и съмишленици. Асоциацията, която управлява проекта, се нарича „Ташолеса социал“, със седалище в родната къща на самия Алин, която се намира в планината Ташолеаса, Карпати.

Интересното в проекта „Виа Трансилваника“ са камъните, разположени на всеки километър по маршрута, (характерно както за римските пътища, така и след това).

Камъните по Виа Трансилваника са интересни с това, че  всеки един от тях от общо 1600 (вече поставени) е с уникална скулптурна намеса от много румънски скулптори и двама български - Цветелина Ангелова и Иван Иванов (участници в настоящата изложбаа в Пловдив). През следващата година се очаква да има приблизително 300 камъка, изработени от тях двама. Цветелина Ангелова работи по проекта вече три години, а Иван -  от 4. За тези години Цвети и Иван се превърнаха във важна част от екипа на „Ташолеаса социал“, затова и след приключването на проекта, те ще останат част от творческия екип на асоциацията.

Проектът ще бъде завършен през 2022 година.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.