Калина Линкова: "Познах те по сянката"

24.11.2021
Снимка 1

Стихотворенията в „Познах те по сянката“ описват търсенията и болките ни с фин писец. Тази поезия не изпитва потребност гръмко да оповести своите премеждия. Напротив, нежността е нейната най-голяма сила. Писането на Калина не е просто форма на терапия, то е отвъд терапията, а стихотворенията в книгата са добре узрелите плодове на осъзнаването на преходността на живота, на извоюваното търпение към собствените ни страхове. Тук има разбиране и съчувствие към усойните пространства в нас, към буците в гърлото и невъзможността да открием съвършенството. „Познах те по сянката“ ни връща в градините на нашето детство, в откраднатите моменти по време на следобедния сън на големите, в горещината и жуженето на следобедите, в които откриваме света сами за себе си. По-късно, когато пораснем, някои от образите, срещнати в тези моменти, се връщат при нас само при падането на светлината под определен ъгъл, само в дребните сънища. Писането на Калина кани тези сънища в делника. Така времената се синхронизират, строгите черти на света около нас се смекчават, и пак се чувстваш у дома.

Габриела Манова

 

дом                                        

излязох за следобедна разходка по
крайбрежието на ушната ти мида
aлея на славата,
меандър на покоя,
увереност в прасковен мъх, че
ще се устроя тук, на
крайбрежието на ушната ти мида,
ще дишам всички изгреви,
ще събличам безпокойствата,
ще чуя прибоя на звездите

 

митът за Сизиф II

един поет търкаляше
смокиня по
склона на лятото 

бог не му прати
съвършения стих

 

~

изхлузи се лятото
песъчинка
от реброто на дюната

 

крайчецът на окото ми

това умалително,
което съдържа неназовимото,
глобус с преливащи брегове,
хлъзгав Атлас, понесъл
светове над своите
вени, мътняви

 

Стихотворенията са от книгата на Калина Линкова "Познах те по сянката"
Издателство Арс 2021
Редактор: Марин Бодаков
Художествено оформление: Антонина Георгиева
Снимки на книгата: Антонина Георгиева
Публикацията се осъществява със съдействието на автора и издателството.

 

 

Калина Линкова

Фото: Яна Лозева

Калина Линкова е родена на 21 май 1985 в Пловдив. Завършва Езикова гимназия "Пловдив" с профил немски език. Магистър по право в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Работи като редактор в списание за култура, а след това като копирайтър в рекламни агенции. Понастоящем се занимава с маркетинг и дигитално съдържание. Има интереси в областта на юнгианската психотерапия и анализа. Ръкописът "Познах те по сянката" печели конкурс за дебют на издателска група Арс и Scribens през 2020.

 

Интервю на Антония Апостолова с Калина Линкова в сайта "Литературни разговори".

 

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.