Собствените им стаи: Там, където някои от най-добрите писателки са създавали своето изкуство

26.11.2021
Снимка 1

Лорън Марино за пространствата на

Вирджиния Улф, Тони Морисън и други

 

Вирджиния Улф излага вижданията си доста ясно в „Собствена стая” – есето с дължина на книга, базирано върху лекциите за „Жени и художествена литература”, които тя изнася в два колежа през 1928 г.: „Жената трябва да има собствени средства и собствена стая, ако реши да пише.” Улф е можела да си позволи да бъде идеалист, но за нас останалите е трудно да се намери тихо местенце за работа без разсейване (а парите са нещо съвсем отделно). И така: как Улф и други писателки са създавали собствените си пространства за писателската работа?

 

Превод от английски език: Юлияна Тодорова

 

БАРАКАТА ЗА ПИСАНЕ НА ВИРДЖИНИЯ УЛФ

Description: C:\Users\Sony\Desktop\1.jpg

Когато Вирджиния и Ленърд Улф купуват жилището си Monk’s House в провинция Съсекс, тя превръща една барака за инструменти в градината в свое пространство за писане. Така през лятото Улф има слънчевата светлина, проникваща през широките прозорци, както и пленителни гледки. За съжаление, през зимата е толкова студено, че Вирджиния едва държи молива и накрая се налага да се премести в къщата. Писателката написва там „Госпожа Далауей”, както и много от своите отзиви за книги, есета и друга кореспонденция, вкл. бележката до съпруга си Ленард преди да се самоубие.

 

ДИВАНЪТ НА ТОНИ МОРИСЪН

Description: C:\Users\Sony\Desktop\2.jpg

Като много зает редактор и самотна майка на две момчета, Морисън става рано и пише преди да тръгне за работа. Така е изглеждал холът й, където тя пише, седнала на дивана, в ранните сутрешни часове.

 

МИНИАТЮРНОТО БЮРО НА ДЖЕЙН ОСТИН

Description: C:\Users\Sony\Desktop\4.jpg

На тази миниатюрна 12-ъгълна масичка от орех в къщата Chawton Cottage Джейн Остин дописва „Разум и чувства” и „Гордост и предразсъдъци”, както и по-голямата част от по-късните си творби. Останалите жени в къщата осигуряват на Джейн усамотение и време за писане, като поемат повечето къщна работа и тази по градината, за да може тя да се посвети на нещо, което накрая се превръща в международно признатите й и любими за читателите романи.

 

ХОТЕЛСКАТА СТАЯ НА МАЯ АНДЖЕЛОУ